Λεπέν: «Βαρίδι» το ευρώ για τη γαλλική οικονομία

Η Μαρίν Λεπέν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι αν κερδίσει τις εκλογές και επικρατήσει τραπεζικός πανικός καθώς διαπραγματευόταν την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς δήλωσε σε συνέντευξη της στο Reuters πως το ευρώ είναι ένα «βαρίδι» για τη γαλλική οικονομία, τονίζοντας πως είναι ψέμα ότι προσέφερε προστασία.

Η κα. Λεπέν υποστήριξε πως θέλει να αντικαταστήσει το ευρώ με ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών όπως το ECU, το οποίο θα συνυπάρχει μαζί με τα εθνικά νομίσματα.

«Ο στόχος είναι να αντικαταστήσουμε το ενιαίο νόμισμα με ένα κοινό νόμισμα, πηγαίνοντας πίσω στον πρόγονο του ευρώ, το ECU» σημείωσε.

Η ίδια τόνισε πως είναι πεπεισμένη πως δεν θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

«Είμαι πεπεισμένη πως δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση» απάντησε η κα. Λεπέν σε ερώτηση για το αν οι διαπραγματεύσεις για έξοδο από το ευρώ θα προκαλούσαν φυγή κεφαλαίων.

Ερωτώμενη αν θα επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους σε περίπτωση που οι αποταμιευτές έπαιρναν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου απάντησε: «Αν υπάρξει φυγή κεφαλαίων, θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια τέτοια λύση για κάποιες ημέρες, αλλά σας λέω ότι δεν θα συμβεί».