Τραμπ: Θέλω ειρηνική λύση με τη Β. Κορέα - Δεν αποκλείω μεγάλη σύγκρουση

Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη Βόρεια Κορέα άφησε ο Ντόναλντ Τράμπ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό που ζητά είναι μια ειρηνική λύση στην κρίση. Επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε λήψη οικονομικών μέτρων χωρίς να αποσύρει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να καταλήξουμε, να έχουμε μια μεγάλη, μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος σε μια συνέντευξη για τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του και τόνισε ότι «θα θέλαμε να λύσουμε το θέμα διπλωματικά αλλά είναι πολύ δύσκολο».

Στην ερώτηση αν θεωρεί τον Κιμ Γιόνγκ Ουν λογικό ο Τράμπ απάντησε ότι ο ίδιος λειτουργεί βάσει αυτής της παραδοχής υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήρε στα χέρια του την εξουσία σε μικρή ηλικία.

«Είναι 27 ετών. Ο πατέρας του πεθαίνει και ο ίδιος αναλαμβάνει τα ηνία του καθεστώτος. Οπότε πείτε ό,τι θέλετε αλλά δεν είναι εύκολο ειδικά σε αυτή την ηλικία. Δεν του το πιστώνω απλά λέω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Όσο για το αν είναι λογικός ή παράλογος, δεν έχω καμία επιλογή. Ελπίζω να είναι λογικός» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη νέα του ζωή ως Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη καθώς έχει χάσει πολλά από τα πράγματα που έκανε πριν εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε παράλληλα ότι είτε θα επαναδιαπραγματευτεί είτε θα καταργήσει μία “άθλια” όπως την χαρακτήρισε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Σεούλ θα πρέπει να καλύψει το οικονομικό κόστος για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, στο έδαφος της.

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στο Reuters, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πενταετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα ως “απαράδεκτη” τονίζοντας ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της, μετά την αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα (KORUS) είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής προεκλογικής κριτικής από τον Τραμπ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κινέζου προέδρου για τη βοήθεια που παρέχει για την επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. «Πιστεύω ότι προσπαθεί πολύ. Δεν θέλει να δει αναταραχή και θάνατο. Είναι ένας καλός άνθρωπος».