Η Ρωσία επικρίνει ΕΕ & ΗΠΑ για τα Σκόπια - Βλέπει προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, η Ρωσία καλεί τους “ξένους παράγοντες” να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις στην ΠΓΔΜ και να δώσουν την δυνατότητα στις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην χώρα αυτή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση για την οποία αναφέρει: “Στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση, αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στη χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες”.

Στην ανακοίνωση του επίσης, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι “οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν “τον νέο πρόεδρο”, για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου “Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού”, του UCK.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση “ξένων συμβούλων”.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι “ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση”.

Η μοναδική διέξοδος από την κρίση, σύμφωνα με την ρωσική κυβέρνηση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας.