Κοινωνική έκρηξη & πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια - "Όμηρος" του Γκρουέφσκι η χώρα

Σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο οδηγούνται τα Σκόπια, ύστερα απ’ τις χθεσινές εσωτερικές αναταραχές, όταν εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν  στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή αλβανόφωνου προέδρου της Βουλής.

Αρχικά, οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής, τον Ταλάτ Τζαφέρι, που είναι  πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Αμέσως μετά, πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Αποτέλεσμα της εισβολής ήταν η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ να γρονθοκοπηθεί  και να τραυματιστεί ελαφρά.

Οι εισβολείς, που στην πλειοψηφία τους ανήκαν στο κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι, ενδεχομένως κατά την Deutsche welle, να παρακινήθηκαν από τον ίδιο τον Γκρουέφσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την εκλογή Τζαφέρι πραξικόπημα ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.

Αυτό το επιχείρημα είναι που κάνει τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα να απειλεί την ενότητα της χώρας.

Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.

Στόχος τέλος, του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου.

Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle