Στο πόδι όλη η Βενεζουέλα - Διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Γιγαντιαία διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βενεζουέλα, κατά του προέδρου Μαδούρο, με κεντρικό σύνθημα την απομάκρυνση του από την θέση που κατέχει.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το κάλεσμα της αντιπολίτευσης της χώρας, πλειοψηφική από τα τέλη του 2015, προσπαθεί να ωθήσει τον Μαδούρο σε αποχώρηση.

Πολυπληθείς διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας προκαλώντας αυτό που η αντιπολίτευση της χώρας αποκάλεσε «μητέρα όλων των διαδηλώσεων».

Οι είσοδοι προς την πρωτεύουσα είχαν κλείσει από μεγάλες δυνάμεις αστυνομίας και στρατού, οι οποίες απωθούσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και μολότοφ.

Μερικά μέτρα πιο μακριά, οι αντίπαλοί τους οπαδοί του Τσάβες διαδήλωναν υπέρ του Νικολά Μαδούρο και έκαιγαν αμερικανικές σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συνολικά 8 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν μέσα σε τρεις εβδομάδες στη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση.

Εντωμεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους και την Πέμπτη, 20 Απριλίου: «Αύριο την ίδια ώρα καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί. Είμασταν εκατομμύρια, την Πέμπτη πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι», δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαδούρο αύξησε την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού για να αποκρούσει «το πραξικόπημα» που διοργανώνουν σε βάρος του οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διαλαλούσε προσπαθώντας να δικαιολογήσει την λαϊκή αντίδραση.

Βέβαια, οι ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και παράλογες» όπως τις αποκάλεσε, μέσω του εκπροσώπου της στην Οργάνωση των αμερικανικών κρατών (OEA), Kevin Sullivan.

«Ανησυχούμε γιατί η κυβέρνηση Μαδούρο παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να ακουστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.

11 λατινο-αμερικανικά κράτη ζήτησαν την Δευτέρα από το Καράκας να «εγγυηθεί» το δικαίωμα στην ελεύθερη διαδήλωση, πρόταση που ο Μαδούρο απέρριψε.

«Η Βενεζουέλα μάχεται εναντίον αυτών των λίγων κρατών που πιστεύουν ότι θα υπάρξει ντροπιαστική παρέμβαση στο έδαφός μας», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Delcy Rodriguez.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις ξεκίνησαν την 1η Απριλίου όταν το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θεωρείται φιλικό προς τον Μαδούρο, πάγωσε τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματικό σάλο.

Μετά από 48 ώρες ματαίωσε την απόφαση. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε κρατικό πραξικόπημα και αυτή η κίνηση της έδωσε νέα πνοή.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις:

benez1 benez3 benez5 benez6

A general view shows a street filled with supporters of Venezuela's opposition presidential candidate Henrique Capriles during a regional closing campaign rally in Caracas September 30, 2012. REUTERS/Marco Bello (VENEZUELA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

beneza1