Σύσταση ΕΕ σε Τουρκία: Ξεκινήστε άμεσα έρευνα για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από παρατηρητές κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ζητά απ’ την Τουρκία να αρχίσει να κινείται και πάλι πιο κοντά στην ΕΕ και να σταματήσει να απομακρύνεται παραπάνω, στον απόηχο και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, όπως επίσης την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών σε σχέση με τις παρατυπίες στην εκλογική και προεκλογική διαδικασία.

Επιπλέον η Άγκυρα καλείται να προσέξει εξαιρετικά τις επόμενες κινήσεις της και να αναζητήσει την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε: “η Κομισιόν εξέτασε λεπτομερώς την αναφορά των διεθνών παρατηρητών”. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εξήγησε: “η επαναφορά της θανατικής ποινής αποτελεί «την πλέον κόκκινη γραμμή για την ΕΕ», συμπληρώνοντας πέραν πάσης αμφιβολίας «ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ξεκάθαρο σήμα ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η απόφαση της Ευρώπης για τη θανατική ποινή είναι αμετάκλητη «δεν το συζητάμε», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «έχει να κάνει με τα θεμέλια και το τι ακριβώς συμβολίζει η Ευρώπη».

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι σε σχέση με τα 7 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν έχει αλλάξει η θέση της ΕΕ και η Τουρκία οφείλει να τα εκπληρώσει, κάνοντας χρήση της βοήθειας που της παρέχει η Κομισιόν.

Τέλος σε σχέση με τα προενταξιακά κονδύλια, σημείωσε ότι οι κανόνες είναι πάρα πολύ αυστηροί και συγκεκριμένοι, με στόχο να μην πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.