Ντόρτμουντ: Τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης, δύο ύποπτοι και πολύ λίγα στοιχεία για τις αρχές

Μυστήριο παραμένει για τις γερμανικές αρχές το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης στο λεωφορείο της αποστολής της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καρλσρούη θεωρεί πώς υπάρχει τρομοκρατικό υπόβαθρο στην υπόθεση.

Δύο είναι οι βασικοί ύποπτοι, ένας 25χρονος Ιρακινός που ζει στο Βούπερταλ κι ένας 28χρονος λιβανέζικης καταγωγής Γερμανός υπήκοος από το Φρέντεμπεργκ. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι σχέση είχαν αυτοί οι δύο.

Ο Ιρακινός Αμπντούλ Μπασετ αλ Ο. κρατείται προσωρινά με την υποψία ότι σχετίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Ερευνάται εάν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πολύ ισχνά. Βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, υποψιάζονταν ότι είχε στο διαμέρισμά του εκρηκτικά. Σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία άγνωστος φέρεται να του είχε πει «τα εκρηκτικά είναι έτοιμα.» Αλλά στο σπίτι του δεν βρέθηκε τίποτε, ούτε οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της αντιτρομοκρατικής ανακάλυψαν κάτι.

Όσον αφορά στον 28χρονο, οι αρχές έφθασαν στα ίχνη του επειδή, σύμφωνα με τον Spiegel, είχε στην κατοχή του μια ομπρέλα με το έμβλημα του ξενοδοχείου όπου κατέλυε η αποστολή της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στην έφοδο που έγινε στο σπίτι του οι αστυνομικοί τον βρήκαν να κοιμάται αγκαλιά με το παιδί του. Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος.

Οι αινιγματικές επιστολές ανάληψης ευθύνης

Οι επιθεωρητές προσπαθούν να αντλήσουν στοιχεία απ’ τις τρεις παρόμοιες επιστολές ανάληψης ευθύνης με ισλαμιστικό περιεχόμενο, που βρέθηκαν κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης.

Κύκλοι των υπηρεσιών ασφαλείας λένε ότι κάτι τέτοιο δεν το συνηθίζουν οι ισλαμιστές, ενώ τα κείμενα δεν περιείχαν σύμβολα του «Ισλαμικού Κράτους».

Η επιστολή γράφει:

«Στο όνομα του πανάγαθου και πολυεύσπλαχνου Αλλάχ,

12 άπιστοι σκοτώθηκαν στη Γερμανία απ’ τα ευλογημένα αδέρφια μας. Αλλά προφανώς, Μέρκελ, ούτε που νοιάζεσαι για τους μικρούς, βρώμικους υποτελείς σου. Τα Tornados σου πετούν ακόμη πάνω απ’ τα εδάφη του Χαλιφάτου για να σκοτώνουν Μουσουλμάνους.

Αλλά εμείς παραμένουμε ακλόνητοι χάρις στο έλεος του Αλλάχ.

Απ’ αυτή τη στιγμή όλοι οι άπιστοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές και όλοι οι επώνυμοι στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων περιλαμβάνονται στη λίστα του Ισλαμικού Κράτους.

Κι αυτό μέχρι να εκπληρωθούν οι ακόλουθες απαιτήσεις:

-να αποσυρθούν τα Tornados από τη Συρία

-να κλείσει η αεροπορική βάση του Ramstein.»

Σύμφωνα με τον Πέτερ Νόιμαν, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας του King‘s College του Λονδίνου: «Βρέθηκαν τρεις επιστολές ανάληψης ευθύνης με ταυτόσημο περιεχόμενο στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε ισλαμιστικές επιθέσεις».

Μια άλλη επιστολή που αναρτήθηκε σε ακροαριστερό ιστότοπο στο Διαδίκτυο θεωρείται άνευ σημασίας. «Θυμίζει έντονα την επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε στην ίδια πλατφόρμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις μπροστά από ένα τέμενος και το Συνεδριακό Κέντρο της Δρέσδης τον Δεκέμβριο του 2016. Είχε αποδειχθεί τότε ότι ήταν ψεύτικη, ενώ τα ίχνη οδήγησαν στον ακροδεξιό χώρο.»

Ποιος μπορεί να είναι ο δράστης ή οι δράστες;

Οι αρχές δεν αποκλείουν τίποτε, αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild η αντιτρομοκρατική παρακολουθεί άλλους δύο υπόπτους, έναν ακροαριστερό κι έναν ακροδεξιό.