"Θύελλα" απ'τη δήλωση Σπάισερ για Άσαντ & Χίτλερ - Αναγκάστηκε να το μαζέψει (Βίντεο)

Σε μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων προχώρησε την Μεγάλη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σιν Σπάισερ.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ της Συρίας, ο Σπάισερ είπε ότι «ούτε ο Χίλτερ δεν έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς στην Ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες και αέρια για την εξόντωση κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και ανθρώπων με ψυχιατρικά ή νοητικά προβλήματα, στα πλαίσια του περιβόητου προγράμματος ευθανασίας που είχε σχεδιαστεί, κάτι που πιθανός ο Σπάισερ αγνοούσε εκούσια ή μη.

“Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διαπράξει χειρότερα εγκλήματα από τον Αδόλφο Χίτλερ διότι ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας δεν είχε προβεί στη χρήση χημικών όπλων”, είπε ο Σπάισερ κατά την επίσημη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου.

Όταν κάποιος από αυτούς επανήλθε στο ζήτημα, ο Σπάισερ «εξήγησε» πως «όταν μιλάμε για το αέριο σαρίν», ο Χίτλερ «δεν χρησιμοποίησε το αέριο εναντίον του ίδιου του λαού με τον τρόπο που το κάνει ο Άσαντ».

Πάντως, μιλώντας σε εκπομπή του CNN, ο Σον Σπάισερ ζήτησε συγγνώμη: «Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος (…) Δεν χωράει καμιά σύγκριση. Για αυτό, ζητώ συγγνώμη. Ήταν ένα λάθος».

Εντούτοις, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όσον αφορά δημόσιες τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα.

Τον Ιανουάριο, πολλοί είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν περιείχε ουδεμία αναφορά στους Εβραίους.

Ο Σπάισερ είχε υπερασπιστεί την ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι εν μέρει γράφτηκε από ένα μέλος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας που έχει εβραϊκή καταγωγή και μέλη της οικογένειάς του επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η διεξαγωγή έρευνας για την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, για την οποία η Δύση επιρρίπτει την ευθύνη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα: