Συρία: Μέρκελ, Ολάντ, ΝΑΤΟ στηρίζουν Τραμπ - Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ επανέρχεται

Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες, ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στη Συρία επαναδραστηριοποιείται μετά από ένα διάστημα “παγωμάρας” που ακολούθησε την εκλογή Τραμπ, με αφορμή το χτύπημα με χημικά σε νοσοκομείο στην πολύπαθη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, η οποία αποδίδεται στον Άσαντ.

Της επίθεσης αυτής ακολούθησε βομβαρδισμός -τα ξημερώματα της Παρασκευής – από τις ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, να κάνει λόγο για νεκρούς και την Ρωσία να αντιδρά έντονα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι “ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι “η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει “την πλήρη ευθύνη” για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης,  τόνισαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μάλιστα δήλωσε ότι “πρέπει να δοθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο” ενώ ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας απόψε στις 19.00.

Την υποστήριξή της στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εξέφρασε και η Ιταλία. «Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του ‘Ασαντ, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία ασκεί αυτή την περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Ιταλίας, ωστόσο, το αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, καταδίκασαν τα πλήγματα των ΗΠΑ.

ΝΑΤΟ: Οποιαδήποτε χρήση χημικών δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Ιαπωνία: Αποτιμούμε ψηλά τη δέσμευση Τραμπ για διατήρηση της διεθνούς τάξης

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόσθεσε ο Άμπε.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 86 αμάχων, ανάμεσά τους και 27 παιδιών, ο Άμπε είπε «η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα» και πρόσθεσε: «αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».