Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τα ξημερώματα τη Συρία - Διάγγελμα Τραμπ από τη Φλόριντα

Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο τα ξημερώματα, οι Αμερικάνοι βομβάρδισαν τη Συρία. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει πως «κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ».

Οι πύραυλοι είχαν στόχο τη βάση αλ Σαριάτ, απ’ όπου πιστεύεται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

US-SYRIA-CONFLICT-MILITARY-STRIKE

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας. Η Ρωσία απέτυχε στην υποχρέωσή της από τη συμφωνία του 2013 να καταστρέψει τις αποθήκες χημικών όπλων του Άσαντ. Η Μόσχα είναι είτε συνεργός είτε ανίκανη στη διατήρηση της συμφωνίας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επίθεση με διάγγελμά από τη Φλόριντα όπου βρίσκεται και κάλεσε “όλα τα πολιτισμένα κράτη να σταθούν στο πλευρό μας προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία αλλά και για να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία παντός είδους”.

 

imagehandler

 

Όπως είπε ο Τραμπ «την Τρίτη ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασάντ πραγματοποίησε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων ανθρώπων. Ο Άσαντ έπνιξε αθώους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Ήταν ένας αργός και βίαιος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και μωρά σφαγιάστηκαν σε αυτή την βαρβαρική επίθεση».

«Σήμερα διέταξα μια στοχευμένη επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία από την οποία έγινε η επίθεση. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τη διασπορά της χρήσης τέτοιων χημικών όπλων» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν δραματικά. Ως αποτέλεσμα η προσφυγική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί να αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της», και ολοκλήρωσε την ομιλία του: «Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική παλεύει για την δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρμονία στο τέλος θα επικρατήσουν. Καληνύχτα σας και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και όλο τον κόσμο»