Βαρουφάκης στη Mirror: Σκληρά και δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια για την Αγγλία

«Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο ήττας στα χέρια των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αποφασισμένοι να κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό που έκαναν στην Ελλάδα το 2015», δήλωσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Mirror» ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ορθώς, κρατά στα χέρια της μία πραγματική απειλή. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως να μην έχει υπολογίσει σωστά ποια είναι η βέλτιστη στρατηγική για εκείνη. Καθιστώντας το «σκληρό Brexit» προεπιλεγμένη επιλογή για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η κυρία Μέι έχει εξασφαλίσει την αξιοπιστία της. Ωστόσο, μία αξιόπιστη απειλή μπορεί και πάλι να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο λάθος στους υπολογισμούς του Λονδίνου θα ήταν να υποτεθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης στο άρθρο του και προσθέτει:

«Καθώς διαπραγματευόμουν το ελληνικό χρέος στην Ε.Ε. μαζί τους, συνειδητοποίησα με τρόπο πως πολύ λίγο νοιάζονταν για να πάρουν πίσω τα ίδια τους τα χρήματα και πολύ περισσότερο τους ενδιέφερε να στηρίξουν τις θέσεις τους σε παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους-ακόμη και αν θυσιάζονταν μεγάλα οικονομικά κέρδη. Η κυρία Μέι θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με αυτή τη νοοτροπία στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι. Αν η εμπειρία μου μπορεί να προσφέρει κάτι, τότε ακολουθούν δύο απογοητευτικά χρόνια».

Προτεινόμενα για εσάς