Σόκαρε τη Μέρκελ ο Τραμπ: 300 εκατ. δολλάρια το "τεφτέρι" της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ

“Με το στόμα ανοικτό” πρέπει να έμεινε η Άγκελα Μέρκελ, όταν ο Ντόναλντ Τράμπ -στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον- παρουσίασε έναν λογαριασμό-μαμούθ των χρωστούμενων της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως το “τεφτέρι” του Αμερικανού πρόεδρου για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, “άγγιζε” τα 300 εκατ. δολλάρια, ενώ πηγές από το Βερολίνο να χαρακτήρισαν την εν λόγω προκλητική κίνηση «αισχρή».

Γερμανός υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα “The Sunday Times” πως:«Αυτό που κρύβεται πίσω από μια τέτοια κίνηση είναι να τρομάξεις την άλλη πλευρά αλλά η καγκελάριος το πήρε ψύχραιμα και δεν σκοπεύει να απαντήσει σε τέτοιες προκλήσεις».

Επισημαίνεται ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει να δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή μόνο πέντε χώρες –οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία- τηρούν αυτή τη συμφωνία, με την Γερμανία να δαπανά περίπου το 1,23% του ΑΕΠ της σε αμυντικά ζητήματα, έχοντας όμως υποσχεθεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό το 2002.

Βάσει δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας “The Independent”, τα τεχνικά κλιμάκια του κ. Τραμπ υπολόγισαν το ποσοστό που δεν έχει δαπανήσει η Γερμανία, προσέθεσε τους νόμιμους τόκους και παρουσίασε τον λογαριασμό-μαμούθ στην Καγκελάριο.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων τόσο εκτός, όσο και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μόνο λίγοι δεν είναι οι πολιτικοί της χώρας που κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ, πως δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίοι λειτουργεί το ΝΑΤΟ.

«Ο Τραμπ είναι μια διεθνής ντροπή. Στους συμμάχους μας και στον κόσμο. Δεν εκπροσωπήσει τους περισσότερους Αμερικανούς και όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Ρόμπερτ Ράιχ.

Η διάψευση του Λευκού Οίκου

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ αρνήθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρέδωσε στην κ. Μέρκελ «τιμολόγιο», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Όχι δεν είναι αλήθεια».

Και μπορεί και το Βερολίνο να μην έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα το περιστατικό, αλλά γερμανικά ΜΜΕ δεν έχασαν ευκαιρία να υπενθυμίσουν τα Tweets του Ντόναλντ Τραμπ στις 18 Μαρτίου.

«Σε αντίθεση με όσα ακούτε από τα fake news, είχα μια υπέροχη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο. Παρόλα αυτά, η Γερμανία χρωστάει μεγάλα ποσά στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ που πρέπει να πληρωθούν για την ισχυρή και ιδιαιτέρως ακριβή άμυνα που προσφέρει στην Γερμανία» είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πρόκληση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από το Βερολίνο, με την υπουργό Άμυνας, Ursula von der Leyen να τονίζει ότι η χώρα δεν έχει κανένα χρέος προς το ΝΑΤΟ.