Η μητέρα της νίκης του CDU στο κρατίδιο του Ζάαρ: Είναι ροκ και στα χνάρια της Μέρκελ

Πρόκειται για την Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, την ισχυρή κυρία του Γερμανικού κρατιδίου Ζάαρ. Η Καρενμπάουερ, ήταν απ’ το 2000 ως το 2004 υπ. Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζάαρ, ενώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 συμμετείχε σε ομάδα εργασίας του CDU/CSU για την προγραμματική συμφωνία με το FDP στο πλαίσιο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Η δυναμική γυναίκα, ανέλαβε τα ηνία του μικρού κράτους το 2011, όταν και αποχώρησε ο τότε πρόεδρος Πετερ Μίλερ.

Ένα χρόνο μετά διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό στο κρατίδιο με το FDP και τους Πράσινους και σημείωσε νίκη στις εκλογές του 2012, τις πρώτες στη Γερμανία μετά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με ποσοστό 35,2%.

Και σε εκείνη την περίπτωση, όπως και σήμερα, η εκλογική διαδικασία είχε θεωρηθεί «ψήφος εμπιστοσύνης» και προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της.

Το κρατίδιο του Ζάαρ είναι το μικρότερο από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ανάλογο περίπου με το Λουξεμβούργο, με το οποίο συνορεύει. Ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά το 1 εκατ.

Το Ζάαρ και η Πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης από χθες σε όλη την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.

Η νίκη της Καρενμπάουερ δίνει το έναυσμα στους Χριστιανοδημοκράτες και την Άνγκελα Μέρκελ, να ξεκινήσουν τη μεγάλη αντεπίθεση, πέντε μήνες πριν τις εκλογές για την Καγκελαρία, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς έχει φέρει άλλο «αέρα» στους Σοσιαλδημοκράτες διεκδικώντας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και την πρωτιά.

Σε αυτό το παραδοσιακό κάστρο των Χριστιανοδημοκρατών ωστόσο, στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες, η δύναμη του CDU και της Καρενμπάουερ αυξήθηκε πάνω απ’το 40%, διάγοντας θρίαμβο.

Η πρόεδρος Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962. Προέρχεται από συντηρητική καθολική οικογένεια. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και νομική. Είναι παντρεμένη με μηχανικό εξορύξεων και έχει τρία παιδιά. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία και δηλώνει φαν των AC/DC, ενώ από χθες έχει γίνει το πρόσωπο της ημέρας παγκοσμίως.