Φοιτητές κάνουν τη διαφορά - Φτιάχνουν σπίτια για αστέγους με υλικά του δρόμου

Ένας πρωτοποριακός συνδυασμός πηγαίας έμπνευσης και φιλανθρωπικού επιχειρηματικού έργου, έκανε την κοινωνία του Λος Άντζελες να ξαναθυμηθεί την αξία που έχει η προσφορά στον συνάνθρωπο.

Σε μια περιοχή που αριθμεί περισσότερους από 47.000 αστέγους, η συνεργασία που ξεκίνησε, το περασμένο φθινόπωρο, μεταξύ του Martin Architecture and Design Workshop και του University of Southern Califonia School of Architecture, φέρνει άνεμο ελπίδας.

Οι δύο αυτοί φορείς δημιούργησαν ένα πλάνο που το ονόμασαν «The Homeless Studio». Στόχος του προγράμματος είναι οι φοιτητές αρχιτεκτονικής, κατά την διάρκεια του εξαμήνου τους, να είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σε πραγματική κλίμακα κατασκευές στις οποίες θα στεγαστούν άστεγοι.

«Ως σχεδιαστές, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά» δήλωσε στο Designboom η Sofia Borges, διευθύντρια του MADWORKSHOP.

«Και οι φοιτητές συνειδητοποίησαν ότι, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, είναι σε θέση να σχεδιάσουν » πρόσθεσε.

Αυτό οφείλεται στους φοιτητές που κλήθηκαν, αρχικά, να σχεδιάσουν πτυσσόμενες μονάδες και αρκετά ευέλικτες, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε μεγάλη γκάμα τοποθεσιών, με υλικά αυτά που μπορεί κατά βάση να βρει κάποιος που ζει στον δρόμο: ένα καρότσι σουπερμάρκετ, ένα μικρό ξύλινο κουτί.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εργαστηρίου μιας εβδομάδας που επέβλεψε ο καλλιτέχνης Gregory Kloehn, οι φοιτητές έψαξαν στην πόλη για να βρουν υλικά που θα μπορούσαν να δώσουν τρεις μικροσκοπικές «κατοικίες».

Αποτέλεσμα του προγράμματος; Ένα μικρό θαύμα. 11 φοιτητές, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν ένα «καταφύγιο» 30 κλινών για τις ανάγκες ενός πραγματικού πελάτη, της Valley Rescue Mission.

Οι φωτογραφίες από τα αποτελέσματα του προγράμματος: 

mad_1 mad_2 mad_3 mad_4 mad_5 mad_6 mad_7 mad_8