«Δεν ήμουν αδιάφορη αλλά σοκαρισμένη» δηλώνει η νεαρή μουσουλμάνα για την επίθεση στο Λονδίνο

Ο φωτογράφος που έβγαλε τη νεαρή μουσουλμάνα να κοιτά το κινητό της τηλέφωνο, να πιάνει το κεφάλι της και να περνά δίπλα από έναν από τους τραυματίες, λύνει τη σιωπή του μετά τον σάλο που ξέσπασε στα social media, όταν ένας χρήστης από το Τέξας έκανε ένα ρατσιστικό σχόλιο, κατηγορώντας την για αδιαφορία.

Σχεδόν άμεσα, οι χρήστες του Twitter τον επέκριναν για ρατσισμό. Τώρα, ο φωτογράφος Jamie Lorriman που τράβηξε τη φωτογραφία μιλώντας στο ABC διευκρινίζει: «Δεν αγνοούσε τους ανθρώπους, ήταν τρομοκρατημένη. Το να υποθέτουμε ότι αγνοούσε κάποιον είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε. Το βλέμμα στο πρόσωπο της γυναίκας δείχνει ότι είναι τρομοκρατημένη, ότι βρίσκεται στη μέση μιας τραυματικής κατάστασης».

Ωστόσο, ο σάλος δεν καταλάγιασε μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και η γυναίκα αποφάσισε να μιλήσει δημόσια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Επικοινώνησε με εκπρόσωπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Tell MAMA και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένη και αναστατωμένη για το πώς μια φωτογραφία μου έκανε τον γύρω των social media. Σε όσους ερμήνευσαν και σχολίασαν σχετικά με το ποιες ήταν οι σκέψεις μου εκείνη την στιγμή τρόμου και απελπισίας, θα ήθελα όχι μόνο να πω ότι είμαι συντετριμμένη έχοντας γίνει μάρτυρας του απόηχου μιας τρομοκρατική επίθεσης που σοκάρει σε βαθμό να νιώθεις μουδιασμένος, αλλά πως χρειάστηκε επίσης να διαχειριστώ το σοκ του να δω μια φωτογραφία μου να χρησιμοποιείται στα social media από ανθρώπους που δεν κατάφεραν να δουν πέρα από την ενδυμασία μου, που έβγαλαν συμπεράσματα βασισμένα στο μίσος και την ξενοφοβία.

Οι σκέψεις μου αυτή τη στιγμή είναι λύπη, φόβος και ανησυχία. Αυτό που δεν δείχνει η φωτογραφία είναι πως χρειάστηκε να μιλήσω με άλλα θύματα για να προσπαθήσω να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί, να δω αν μπορούσα να τους βοηθήσω κάπως, παρόλο που ήδη υπήρχε αρκετός κόσμος εκεί για να φροντίζει τους τραυματίες. Μετά αποφάσισα να πάρω τηλέφωνο την οικογένειά μου για να τους ενημερώσω πως είμαι καλά και πως επέστρεφα σπίτι από τη δουλειά, ενώ βοήθησα μια κυρία λίγο παρακάτω να φτάσει στον σταθμό του μετρό στο Waterloo.

Οι σκέψεις που είναι σε όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Jamie Lorriman, τον φωτογράφο που τράβηξε το στιγμιότυπο, που με υπερασπίστηκε δημοσίως».