Βέλγιο: Έναν χρόνο μετά, η χώρα θυμάται τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της

Την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών θα τιμήσει σήμερα το Βέλγιο. Η τελετή μνήμης ξεκίνησε στις 07:58 (τοπική ώρα, 08:58 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τηρώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, καθώς και μελών των υπηρεσιών διάσωσης.

br4_5

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στις 22 Μαρτίου 2016 ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχράουι, τζιχαντιστές που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, προκαλώντας τον θάνατο 16 ανθρώπων. Στην συνέχεια εκπρόσωποι των αρχών θα μεταβούν στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφού του Ιμπραχίμ, ο οποίος πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε στις 09:11 (τοπική ώρα, 10:11 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων.

br5_6

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα εγκαινιάσει ένα άγαλμα κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύσσωμος ο βελγικός λαός θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα. Οι οδηγοί και οι ελεγκτές του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων των Βρυξελλών θα τηρήσουν «ενός λεπτού θόρυβο» τη στιγμή της έκρηξης στο Μαλμπέκ, ενώ ολόκληρο το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών θα σταματήσει για μερικά δευτερόλεπτα και οι επιβάτες θα κληθούν να χειροκροτήσουν.

Νωρίς το απόγευμα οι μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου ήταν η βάση των τζιχαντιστών, θα συναντηθούν με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν τρεις πορείες πολιτών, η μία εκ των οποίων θα ξεκινήσει από το Μόλενμπεκ, και οι οποίες θα κατευθυνθούν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου, την οποία οι Βέλγοι είχαν μετατρέψει αυθόρμητα πριν ένα χρόνο σε μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων.

br7_5

br1_8

Μια «τελετή επανασύνδεσης» από τη Φλαμανδή χορογράφο Άνε Τερέσα ντε Κίρσμέκερ, μια αγρύπνια στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών και «μια διαδογματική συναυλία» στην εκκλησία του Μόλενμπεκ συμπληρώνουν το σημερνινό πρόγραμμα των τελετών μνήμης. Το Βέλγιο είχε σοκαριστεί ήδη τον Μάιο του 2014 από την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι. Όμως στις 22 Μαρτίου 2016 οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Βελγίου έμειναν άναυδοι από το εύρος των επιθέσεων. Ένα χρόνο αργότερα, η τρομοκρατική απειλή παραμένει «πιθανή». Δεν περνά μία εβδομάδα χωρίς να υπάρξουν επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ στρατιώτες εξακολουθούν να πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη και να φυλάσσουν ευαίσθητους στόχους.

ADVANCE TO GO WITH STORY BELGIUM ATTACKS GALLERY - In this March 24, 2016 file photo, flowers lay outside metro station Maelbeek in Brussels, Belgium, Thursday, March 24, 2016. Nearly one year ago, March 22, 2016, Khalid el-Bakraoui detonated an explosive-filled back pack just after 9 a.m. in Maelbeek station. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι στρατιώτες στον δρόμο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες», παραδέχθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ