Πόλεμος για το ψωμί στη Βενεζουέλα - Ο Μαδούρο επιτάσσει τους φούρνους

Ούτε η λέξη εξαθλίωση μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου ο πόλεμος του ψωμιού παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η Κυβέρνηση Μαδούρο άρχισε να επιτάσσει τους φούρνους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση διέταξε τους φούρνους να χρησιμοποιούν το 90% του αλευριού που έχουν για την παραγωγή ψωμιού, το οποίο είναι υποχρεωμένοι πλέον να έχουν διαθέσιμο προς πώληση μέχρι τις 7 το πρωί. Όποιος δεν συμμορφωθεί με αυτές τις οδηγίες, ο φούρνος του επιτάσσεται.

Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δίκαιων Τιμών κατηγορεί τους ιδιοκτήτες φούρνων ότι κρατούν κρυφά τα λιγοστά σακιά εισαγόμενου αλευριού, κάνοντας επιδρομές σε αρτοποιεία.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επιδοτούμενα αγαθά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για παρασκευή άρτου με ρυθμισμένη τιμή, ωστόσο το προϊόν χρησιμοποιείται για παρασκευή κρουασάν και άλλα γλυκίσματα, τα οποία είναι πιο ακριβά.

Σε μία περίπτωση, η Κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει τον φούρνο για 90 ημέρες και θα δώσει τον έλεγχο σε μία φιλοκυβερνητική επιτροπή της γειτονιάς, για τη διανομή αγαθών πόρτα- πόρτα.

«Αυτή η ομάδα αχρείων με πέταξε έξω», είπε ο αρτοποιός Εντουάρντο Ντος Σάντος μιλώντας στο Associated Press, τονίζοντας ότι φοβήθηκε για τη ζωή του: «Ο ένας άρπαξε τα κλειδιά του μαγαζιού και μου είπε ”Φύγε από εδώ”». Στον φούρνο του Σάντος κρέμασαν φωτογραφίες του Προέδρου της Βενεζουέλα, Νίκολας Μαδούρο, του Ούγκο Τσάβες και του Σιμόν Μπολιβάρ. Όπως σημειώνει το πρακτορείο που επισκέφθηκε το αρτοποιείο, το μόνο που έλειπε ήταν το ψωμί.

Ο Μαδούρο έχει σκοπό να επιβάλει ελέγχους τιμών, οι οποίες έχουν φτάσει στα ύψη με τον πληθωρισμό και τις απίστευτες ελλείψεις. Κατά τους ελέγχους σε περίπου 700 φούρνους έγιναν ακόμη και δύο συλλήψεις ατόμων που έφτιαχναν παράνομα brownies!