Ο Τραμπ υψώνει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό - Οι όροι της κατασκευής

Το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό θα βάλει τέλος στην παράτυπη μετανάστευση και το εμπόριο ναρκωτικών. Έτσι τουλάχιστον είχε διαμηνύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος και τώρα ήρθε η στιγμή για να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Πρόκειται για ένα”μεγάλο και ωραίο τείχος”, το οποίο θα φτάσει ακόμα και τα 9 μέτρα, όπως προκύπτει απ’ την πρόσκληση υποβολής προσφορών, που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Όσες κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, προβλέπεται ότι το τείχος θα κατασκευαστεί από μπετόν κατά μήκος των 3.144 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις ΗΠΑ απ’ το Μεξικό, τα θεμέλιά του στο έδαφος θα φθάνουν το 1,80 μ. Βάθος και θα έχει εισόδους για πεζούς και οχήματα.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση υποβολής προσφορών, το σχεδιαζόμενο τείχος θα πρέπει να είναι τόσο σταθερό, ώστε να χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα για να σπάσει με βαριοπούλα, γρύλο, αξίνα ή άλλα εργαλεία και συσκευές. Σε πρώτη φάση προβλέπεται η κατασκευή ενός δείγματος.

Εργάτες σηκώνουν ακόμα πιο ψηλό φράχτη στη μεθόριο μεταξύ των πόλεων Σάνλαντ Παρκ του Νέου Μεξικό και της Ανάρπα στο Μεξικό (10 Νοεμβρίου 2016)

Ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”;

Σε σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 που εστάλη αυτή την εβδομάδα στο Κογκρέσο προβλέπεται ένα κονδύλι ύψους 2,6 δισ ευρώ για τα πρώτα έξοδα κατασκευής. Τo τελικό κόστος ανέγερσης του τείχους παραμένει ασαφές. Σε μια εσωτερική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας γίνεται λόγος για έως και 21.6 δισ δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Τραμπ θέλει να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος, πράγμα που αρνείται η μεξικανική κυβέρνηση. Τώρα λέει ότι το Μεξικό «θα μας αποζημιώσει» για το κόστος». Αλλά όπως όλα δείχνουν το λογαριασμό θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι…