Exit poll στην Ολλανδία: Νίκη Ρούτε με 31 έδρες - 19 έδρες ο Βίλντερς

Καθαρή επικράτηση του Μαρκ Ρούτε έδειξε το exit poll που στην Ολλανδία, σε μία εκλογική αναμέτρηση που σημειώθηκε συμμετοχή-ρεκόρ η οποία άγγιξε το ,80% σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Το exit poll που δόθηκε άμεσα στη δημοσιότητα δείχνει ότι το κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε προηγείται, καταλαμβάνοντας 31 έδρες στην Κάτω Βουλή, που αριθμεί 150.

Ακολουθούν το PVV του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς με 19 έδρες, ενώ 19 έδρες συγκεντρώνουν τόσο η CDA όσο και το D66.

Σημειώνεται ότι παρ’ ότι ο ακροδεξιός Βίλντερς εμφανίζεται να εξασφαλίζει τέσσερις έδρες περισσότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, με δεδομένο ότι το 2010 είχε πάρει 24, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για απογοητευτική «συγκομιδή» του κόμματός του.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση του Βίλντερς έπειτα από τα exit poll ήταν σε πανηγυρικό τόνο: «Κερδίσαμε έδρες! ο Ρούτε δεν θα με ξεφορτωθεί», έγραψε στο Twitter.

Γερό «χαστούκι» σύμφωνα με το exit poll έχει φάει το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο από τις 38 έδρες στις προηγούμενες εκλογές πέφτει στις 9. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για ιστορικές απώλειες στην ολλανδική πολιτική.

Στον αντίποδα, μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012.

exit-polls

Τα πρώτα σενάρια 

Η διαφορά που δίνει το exit poll έχει καταστήσει σαφές το προβάδισμα Ρούτε και ήδη τα σενάρια της επόμενης μέρας κυκλοφορούν. Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, υπάρχουν δύο πιθανότητες για τετρακομματικές κυβερνήσεις με περισσότερες από 76 έδρες στη Βουλή των 150:

– Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες.

– Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

 

…και οι γερμανικές αντιδράσεις

Με ανακούφιση δέχτηκε το Βερολίνο το αποτέλεσμα, με τη γερμανική κυβέρνηση να σπεύδει να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις με μόνο το αποτέλεσμα του exit poll.

Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ έγραψε στο Twitter: «Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς έγραψε στον λογαριασμό του: «Ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να κερδίσει. Είμαι ανακουφισμένος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το γερμανικό ΥΠΕΞ: «Η πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-ευρωπαϊκούς λαϊκιστές. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Σας χρειαζόμαστε ισχυρούς», έγραψε στο Twitter.