Ο Τριντό έφτιαξε σχολή- Γοητευτικός 30αρης στην Ολλανδία στα χνάρια του

Είναι νέος, ωραίος και πολλά υποσχόμενος πολιτικός. Ο λόγος για τον Ολλανδό 30άρη που μοιάζει με τον Τζάστιν Τριντό, όταν μιλά θυμίζει τον Μπαράκ Ομπάμα και είναι ο άνθρωπος που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ολλανδίας.

Γιος Μαροκινού πατέρα και μητέρας που κατάγεται από την Ινδονησία, αναμένεται να μετατρέψει το μικρό κόμμα της Πράσινης Αριστεράς σε μία από τις βασικές κοινοβουλευτικές ομάδες στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι  εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στην Ολλανδία θεωρούνται ως μία μεγάλη μάχη ανάμεσα στον ξενοφοβικό Γκέρτ Βίλντερς και τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον βασικό αντίπαλό του με προτάσεις για περιορισμό της μετανάστευσης.

Green Left party leader Jesse Klaver gestures during an interview in The Hague, Netherlands, Wednesday, March 8, 2017. (AP Photo/Peter Dejong)

Οι μισοί Ολλανδοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και δεν αναμένεται να εξασφαλίσει κάποιο κόμμα την πλειοψηφία. Σε αυτό το σκηνικό, ο Κλαβέρ φαίνεται να καλύπτει το κενό, ως φωνή εκείνων που θέλουν ένα πολιτικό μήνυμα ανεκτικότητας.

Ξεκίνησε δημιουργώντας ρεύμα στα social media και με μικρές εκδηλώσεις, στην αρχή σε σαλόνια και σταδιακά σε θέατρα 100 θέσεων. Αυτή την εβδομάδα όμως έκανε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην Ολλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 5.000 άτομα σε συναυλιακό χώρο στο Αμστερνταμ, ενώ άλλοι τόσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω του Facebook.

Είναι ο νεαρότερος ηγέτης πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ολλανδίας και με το νεανικό πρόσωπό του και τα μακριά μαλλιά του, θυμίζει σε πολλούς τον Τζάστιν Τριντό, τον Καναδό πρωθυπουργό που είναι γνωστός για το καλωσόρισμα που επιφύλαξε στην χώρα του για τους πρόσφυγες.

Στους υποστηρικτές του όμως φαίνεται ότι θυμίζει και τον Μπαράκ Ομπάμα, που επιστράτευσαν και ένα σλόγκαν του πρώην Αμερικανού προέδρου. «Γιέσε μπορούμε!», κατά το «Yes we can» (ναι, μπορούμε) του Ομπάμα.

Αν επιτύχει ο Κλαβέρ, γράφει το Reuters, θα μπορούσε να μετατρέψει την Πράσινη Αριστερά σε ένα από τα κόμματα που θα μπορούσαν να κερδίσουν μία θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδιαίτερα αν οι κυρίαρχες δυνάμεις ενωθούν για να κρατήσουν μακριά τον Βίλντερς.

klaver-12-3-1

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Κλαβέρ θα τετραπλασιάσει την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο, κερδίζοντας 16 έδρες. Αν τα καταφέρει τελικά, όπως είπε στο Reuters, θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων το 40% των Μαροκινών και Τούρκων μεταναστών αισθάνονται ανεπιθύμητοι.

«Είναι τρομερό άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ολλανδία να νιώθουν ότι δεν είναι μέρος αυτής της κοινωνίας. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε και θέλω να το αλλάξω», τόνισε.