Ο Τσαβούσογλου στους Γερμανούς: Δεν λέω ότι είστε ναζί αλλά συμπεριφέρεστε σαν Nαζί

Λάδι στην φωτιά στην διπλωματική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, έρχεται να ρίξει με σημερινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας το πάγιο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, να διοργανώσει περίπου 30 εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ δεν διστάζει να παρομοιάσει τις πρακτικές της γερμανικής κυβέρνησης με εκείνες των Ναζί.

“Αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι να διευθετήσει το πρόβλημα αυτό. Έχουμε την πρόθεση να οργανώσουμε περίπου 30 συγκεντρώσεις. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τις γερμανικές αρχές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαβούσογλου, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, μετά και την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρά την ακύρωση εκδήλωσης στο Αμβούργο, στην οποία και αναμενόταν να παρευρεθεί, εκφώνησε ομιλία από το μπαλκόνι του γενικού προξενείου της Τουρκίας, υπερασπιζόμενος για ακόμη μια φορά την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επίμαχες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «ναζιστικών πρακτικών» της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως: «Οι Γερμανοί έμειναν στον όρο “ναζί” (…) Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση είναι ναζιστική. Αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μας θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής».