Μέρκελ: Η Γερμανία δεν πρέπει να αφήσει την Τουρκία «να απομακρυνθεί κι άλλο»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απέστειλε εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μέσω ομιλίας της στη γερμανική Βουλή, χαρακτηρίζοντας για ακόμη μια φορά απαράδεκτες τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ναζιστικών πρακτικών από την πλευρά του Βερολίνου. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές», μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων στη Γερμανία υπέρ του “ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα στις οποίες θα παρίσταντο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι λυπηρό να ακούει την Τουρκία να μιλά για τους ναζί και σημείωσε ότι οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι αυτού του είδους τα σχόλια από την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν. Ξεκαθάρισε όμως ότι όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο.

«Από τη μία πλευρά υπάρχουν πολλά κοινά ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέροντα και από την άλλη βαθιές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και το αισθανόμαστε αυτό τις τελευταίες ημέρες», σημείωσε η κ. Μέρκελ και εξήγησε ότι «κατά τη δική μας γνώμη αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως βάσει των αξιών και των προσδοκιών μας και με διαύγεια».

Αναφερόμενη στους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας, ωστόσο προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι δεν θα εξαχθούν στη Γερμανία οι ενδοτουρκικές διαμάχες. Για ακόμη μια φορά η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να απελευθερωθεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ ανταποκριτής της Die Welt που εξακολουθεί να κρατείται στην Τουρκία.

Υπέρ της επανεκλογής Τουσκ

Υπέρ της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αντιτίθεται έντονα η Πολωνία, τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς όπως εκτίμησε θα αποτελέσει «ένα μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι «σήμερα θα λάβουμε μια απόφαση αναφορικά με την επανεκλογή για μια νέα θητεία δυόμιση ετών του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρώ την επανεκλογή του μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της ΕΕ».

Απευθυνόμενη στο γερμανικό κοινοβούλιο η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές που να βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και τόνισε ότι το μπλοκ πρέπει να επιδιώξει συμφωνίες και με άλλες χώρες, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα απομονωθεί. Καταλήγοντας η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «αν και παρατηρούμε ότι σε κάποια μέρη του κόσμου αυξάνεται η επιρροή της εθνικιστικής προσέγγισης και του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κλειδωθεί στον εαυτό της και να αποσυρθεί», επεσήμανε. «Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το άνοιγμά της προς τον κόσμο, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπορική της πολιτική».