Τσαβούσογλου: Η Γερμανία να αποφασίσει αν η Τουρκία είναι φίλη - Γκάμπριελ: Υπάρχουν όρια

Την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μετά την ένταση που προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι «οποιεσδήποτε διαφορές και διαφωνίες και να έχουμε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συζήτηση, διότι μόνο τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε, βήμα- βήμα, σε μια κανονική σχέση φιλίας μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια «τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία».

Παράλληλα σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές διότι τα πράγματα είναι τόσο τεταμένα τώρα (…) η επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτό που επιθυμεί ο Τούρκος ομόλογός μου και εγώ».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι μετέφερε στον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία είναι «πολύ αναστατωμένη» από τη ματαίωση των εκδηλώσεων στη Γερμανία στις οποίες ήταν προγραμματισμένες να εκφωνήσουν ομιλίες Τούρκοι Υπουργοί και του επισήμανε ότι αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει ως φίλη με τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει και η Τουρκία θα προχωρήσει αναλόγως σε βήματα. Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του θα επισκεφθεί «το συντομότερο δυνατόν» την Τουρκία στο πλαίσιο προσπαθειών επίλυσης της τρέχουσας γερμανο-τουρκικής κρίσης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της έκθεσης τουρισμού του Βερολίνου ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «θα συναντηθούμε και πάλι το συντομότερο δυνατόν και θα υποδεχθούμε τον φίλο μου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Τουρκία».