Γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ κατέκτησαν τη πασαρέλα

Δεν υπάρχει πρότυπο ομορφιάς όλες οι γυναίκες είναι χαρισματικές και η καθεμία ξεχωριστά εκπέμπει την δικιά της γοητεία.

Στη Ντάκα, στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με ξεχωριστή επίδειξη μόδας με μοντέλα, δεκαπέντε γυναίκες που επέζησαν από επιθέσεις με οξύ αναπροσδιορίζοντας τον όρο ομορφιά και επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.

Ήταν μια πρωτοβουλία που έλαβε χώρα με σκοπό  την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σε βάρος των θυμάτων των επιθέσεων αυτών.

Η 14χρονη μαθήτρια Σάλι Χάφτουν “άνοιξε τον χορό” φορώντας ένα σύνολο που υπογράφει η Μπίμπι Ράσελ, μοντέλο από το Μπανγκλαντές που έγινε σχεδιάστρια μόδας.

Η Σοναλί χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολυάριθμες επεμβάσεις αναδόμησης προσώπου μετά την επίθεση που δέχτηκε με οξύ λίγο μετά τη γέννησή της. Όταν ήταν 17 ημερών και ενώ κοιμόταν, ένας γείτονας τής έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο γιατί είχε μια κτηματική αντιδικία με τους γονείς της.

“Αισθάνομαι τόσο καλά που είμαι εδώ. Αισθάνομαι πιο ισχυρή”, δήλωσε η μαθήτρια, την οποία ακολούθησαν στην πασαρέλα 15 επιζήσασες επιθέσεων με οξύ και έγιναν μοντέλα για τις ανάγκες του ντεφιλέ που οργάνωσε η βρετανική οργάνωση ActionAid.

Μετά την επίθεση, η μικρούλα πέρασε τρία χρόνια στο νοσοκομείο, εγχειρήθηκε οκτώ φορές για τη θεραπεία των εγκαυμάτων που είχε στο πρόσωπο και στα μπράτσα. Παρά την περιφρόνηση που αντιμετωπίζει καθημερινά από οικείους και κατοίκους του χωριού, η Σοναλί θέλει να γίνει γιατρός. “Μια μέρα θα πετύχω αυτόν τον στόχο. Ο πόνος με δίδαξε να είμαι δυνατή”.