Σκέψεις να χωρίζουν τα παιδιά από τις μητέρες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια ακόμα προσπάθεια να πατάξουν την παράνομη μετανάστευση, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χωρίζουν τις μητέρες από τα παιδιά τους στην περίπτωση που περάσουν τα σύνορα της χώρας με παράνομο τρόπο.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται τρεις Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ένας από τους λόγους που το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μελετά μια τέτοια προοπτική, είναι να αποτρέπονται οι γυναίκες να μεταναστεύουν παράνομα στις ΗΠΑ μαζί με τα παιδιά τους.

Στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί, τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να έχει τους γονείς υπό κράτηση ενόσω ασκούν έφεση στις αποφάσεις απέλασής τους ή περιμένουν να εκδοθεί απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει. Τα παιδιά τους θα παραδίδονται στην επιμέλεια του Υπουργείου Υγείας και μέχρι να βρεθεί συγγενής τους στις ΗΠΑ ή να οριστεί από το κράτος νόμιμος κηδεμόνας.

Σήμερα, οι οικογένειες που ασκούν έφεση στις αποφάσεις απέλασής τους ή ζητούν άσυλο γενικά απελευθερώνονται σύντομα και τους επιτρέπεται να διαμένουν στις ΗΠΑ μέχρι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Μια απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου απαγορεύει την παρατεταμένη φυλάκιση ανηλίκων.

Ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να τελειώσει το σύστημα της “σύλληψης και απελευθέρωσης”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μετανάστες να μένουν στη χώρα μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από το κράτος.

Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε στο Ρόιτερς ότι η πρόταση αυτή δεν έχει προχωρήσει σε επίπεδο απόφασης, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Υγείας και ο Λευκός Οίκος δεν έκαναν κανένα σχόλιο στο Ρόιτερς για το ζήτημα αυτό.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χένρι Κουέγιαρ, δημοκρατικός από το Τέξας, καταδίκασε αυτή την πρόταση. Σημειώνεται ότι η εκλογική του περιφέρεια συμπεριλαμβάνει 320 χιλιόμετρα των συνόρων με το Μεξικό. Όπως είπε, «το να χωρίζονται οι μητέρες από τα παιδιά τους είναι λάθος», καθώς «ξεφεύγουμε από την προστασία των συνόρων και μιλάμε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι περίπου 54.000 παιδιά και οι κηδεμόνες τους συνελήφθησαν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2016 και 31ης Ιανουαρίου 2017. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μαζί με τα παιδιά τους διότι είναι σίγουρες ότι θα απελευθερωθούν πολύ γρήγορα και θα μπορέσουν να ζήσουν για χρόνια στις ΗΠΑ μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους στα δικαστήρια.