Xριστοδουλίδης: Έτοιμος να επιστρέψει, ακόμα και αύριο, στις συνομιλίες ο Αναστασιάδης

Την αισιοδοξία πως οι πολύ συγκεκριμένες ιδέες του Νίκου Αναστασιάδη μπορούν να διευκολύνουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς και την λύπη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη συνέχιση του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξέφρασε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου. Ένα τρίπτυχο στο οποίο “να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία”.

“Έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συνέχιση του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα όπως και αύριο, αν παραστεί ανάγκη, αν υπάρχει ανταπόκριση, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως η συζήτηση των δυο αντρών επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας, που δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, μια διαδικασία στοχευμένη “…έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο”.

Όσον αφορά το πόσο μπορεί να άλλαξε η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πως πριν από τον Απρίλιο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κίνηση εκ μέρους είτε της Τουρκίας, είτε της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά και την συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. `Ειντε, επισήμανε πως: «Θα έλεγα το αντίθετο, οι συναντήσεις, τα γεγονότα, οι γενικότερες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Την ίδια στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάλογος. Είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς και στα “προϊόντα” των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά και πληθώρα σημαντικών διαφωνιών: “Μέσα από αυτή την υποσχόμενη διαδικασία έχει παραχθεί σημαντική δουλειά και θεωρούμε ότι για τα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες – και θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις – αυτές θα μπορεί να διερευνηθεί αν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε μέσα από δημόσιες δηλώσεις ούτε από την απουσία στο τραπέζι των συνομιλιών”.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ίδιο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Δεν τίθεται ή έχει τεθεί ο όποιος όρος ή προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να γίνει πρόταση”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μεταξύ άλλων, τόνισε πως: «δεν υπάρχει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει αποχωρήσει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει η όποια πρόταση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”, απαντώντας ουσιαστικά στην φημολογία περί πραγματοποίησης δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών.

Κληθείς να σχολιάσει αν ο κ. `Ειντε μετέφερε ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε: «…φαντάζομαι ότι οι ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι θα διαβιβαστούν σε αυτούς που απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».