Τα σχεδόν 4/5 του τείχους κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές για λόγους ασφαλείας, ενώ υπάρχει και δυνατότητα μεταφοράς τμημάτων του τείχους σε άλλο μέρος, “εφόσον αυτό χρειαστεί”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι.

Η Τουρκία έχει σύνορα σχεδόν 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, απ’ τα οποία σχεδόν το 60% θα διαχωριστεί με το συγκεκριμένο κατασκεύασμα.

aanxmgaΑντιδράσεις για το τείχος έχουν ξεσπάσει από Κούρδους της συριακής επαρχίας Αφτίν οι οποίοι καταγγέλλουν πως οι Τούρκοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποκόψουν το κουρδικό έθνος στα δύο με πρόσχημα λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, ο τουρκικός στρατός επενέβη για να διαλύσει τους Κούρδους διαδηλωτές.

Οι διεθνείς οργανισμοί βέβαια όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έχουν καταγγείλει την κατασκευαστική αυτή πρωτοβουλία της Τουρκίας.

screenshot_19Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις επιπτώσεις του τείχους για τη ζωή των προσφύγων, ενώ θεωρείται ότι με αυτό θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, από τον “δρόμο της Τουρκίας”. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.