Η τουρκική πλευρά διέκοψε σκόπιμα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό έγινε σκόπιμα από την τουρκική πλευρά, η οποία δεν ήθελε να μείνει εκτεθειμένη στην ανυποχώρητη θέση της για τη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατευμάτων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,  τόνισε ότι Άγκυρα και Ακιντζί δεν μπορούν να αξιώνουν την εξίσωση της πλειοψηφούσας κοινότητας με την μειοψηφούσα. «Δεν δικαιολογούνται να εμμένουν ότι η μειοψηφία θα έχει τον κύριο λόγο και η πλειοψηφία απλώς να υπακούει», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο και πρέπει να το κατανοήσουν».

Για την εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι «για να μπορείς να δεχθείς συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι οι παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά θα κάνει, ώστε η εκ περιτροπής να μην θεωρείται ποτέ ότι θα δημιουργήσει καταστάσεις που αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους».

Συνεχίζοντας ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ελπίδα, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της. «Δεν διαφοροποιώ τη θέση μου. Απλά εκφράζω την ελπίδα. Αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα στην επανάληψη των συνομιλιών», επεσήμανε.

Στην ερώτηση του «Φιλελευθέρου», γιατί να αλλάξει τις θέσεις του στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι αν η θετική ρητορική αποτελεί μια ενσυνείδητη βούληση για λύση του Κυπριακού, τότε θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα βήματα για τη λύση του προβλήματος. «Θα κάνει βήματα σε σχέση με τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο στο θέμα του εδαφικού, ενθαρρύνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», συμπλήρωσε.

 

Προτεινόμενα για εσάς