Μέρκελ: Οφείλουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

Η Γερμανία πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι κανόνες του NATO, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι υποχρεώσεις πρέπει να υλοποιούνται. Άλλοι θα έχουν αυτή την απαίτηση από εμάς και πιστεύω πως έχουν δίκιο στο ότι και η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας στην πόλη Στράλσουντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του NATO, το 2016 η Γερμανία δαπάνησε μόλις του 1,19% του ΑΕΠ της στην Άμυνα. Οι μοναδικές από τις 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας που υπολογίζεται ότι πέτυχαν το στόχο του 2% ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν δεχτεί πιέσεις από τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία όμως και από την πλευρά της έχει στείλει συγκεχυμένα μηνύματα για τη δέσμευσή τους στο NATO.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Συμμαχία παρωχημένη, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ θα «μετριάσουν» τη συμμετοχή τους εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει καλέσει σε πολύ λιγότερο αυστηρό ύφος την Ευρώπη να αυξήσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της.