"Βουτιά" στο παρελθόν από το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας

Ζεις στη Βουλγαρία, οδηγείς αμέριμνος το αυτοκίνητό σου και θέλεις ν’ ακούσεις μουσική. Ανοίγεις το ραδιόφωνο και “πέφτεις” πάνω σε προπολεμικά τραγούδια! Τι συμβαίνει άραγε στην γείτονα χώρα;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, όταν ο κρατικός σταθμός, εξαιτίας μιας διαμάχης που αφορά στα δικαιώματα των τραγουδιών, αναγκάστηκε να παίζει τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν πριν από το 1946. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή κάθε άλλο παρά “ξένισε” τους ακροατές, που μέχρι στιγμής δείχνουν ενθουσιασμένοι. Άλλωστε σύμφωνα με τον επικεφαλής του “BNR”, Αλεξάντερ Βέλεφ, τον Ιανουάριο η ακροαματικότητα του σταθμού αυξήθηκε κατά 20%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

«Είχαμε κάποιες ανησυχίες, αλλά ο κόσμος μας παίρνει τηλέφωνο και μας λέει ότι απολαμβάνει τη μουσική”, δήλωσε στους New York Times η εκπρόσωπος του σταθμού, Νικολέτα Ελένκοβα.

Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλγαρίας βρήκε την πολυπόθητη λύση στο αρχείο του και πλέον παίζει κλασική μουσική, κομμάτια τζαζ από τις αρχές του 20ου αιώνα και ηχογραφημένες συναυλίες παραδοσιακής μουσικής.

Ο σταθμός ήρθε σε rhjh με τον “Musicautor”, έναν οργανισμό δικαιωμάτων που ελέγχει τη διανομή εκατομμυρίων βουλγαρικών και ξένων τραγουδιών στη χώρα. Ο οργανισμός ανέστειλε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον σταθμό, καθώς το αίτημά του να αυξηθούν τα χρήματα που κατέβαλε ο “BNR” από 271.000 δολάρια τον χρόνο σε 978.000 δολάρια, δεν έγινε αποδεκτό.