Την επανεξέταση των κανόνων για τις ξένες επενδύσεις ζητούν οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο επισημοποιήθηκαν οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων για διαρροή της τεχνογνωσίας στον τομέα των τεχνολογιών στο εξωτερικό, καθώς οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, με κοινή τους επιστολή που δημοσιοποίησε το Reuters, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα μεν επιστολή των υπουργών Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και του υπουργού Βιομηχανίας της Ιταλίας στην Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντιμετωπίζουν εμπόδια στην προσπάθεια τους να επενδύσουν σε χώρες του εξωτερικού, οι μη Ευρωπαίοι επενδυτές μεσουρανούν. Μεσουρανούν αγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνολογία για τους στρατηγικούς σκοπούς της δικής τους χώρας.

Οι υπουργοί εξέφρασαν παράλληλα ανησυχίες για περιπτώσεις διαγωνισμών δημοσίων προμηθειών σε χώρες, που δεν έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ η αγορά της ΕΕ είναι ανοικτή στον ξένο ανταγωνισμό.

“Κατά συνέπεια, ανησυχούμε για την έλλειψη αμοιβαιότητας και το πιθανό ξεπούλημα της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικά εργαλεία», σημειώνεται στην επιστολή των υπουργών, ενώ γίνεται και αναφορά στο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επανεξετάσει την δυνατότητα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να παρεμποδίζουν άμεσα μια ξένη επένδυση ή τουλάχιστον να ορίζουν προϋποθέσεις για αυτήν.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», «Αυτό που χρειάζεται είναι επιπλέον προστασία βάσει οικονομικών κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη, και θα σχετίζονται, με την τεχνογνωσία της Κομισιόν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί των τριών ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Το δικαίωμα μη Ευρωπαίων επενδυτών στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκειται στην αμοιβαιότητα σε περιπτώσεις όπου οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά σε χώρες εκτός της ΕΕ, ανέφεραν οι υπουργοί. Επικαλέστηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι ευρωπαϊκές εταιρίες αναγκάστηκαν να συστήσουν τοπικές κοινοπραξίες ή περιπτώσεις όπου οι χώρες απέκλεισαν τελείως τους ξένους επενδυτές από συγκεκριμένους κλάδους.

Μετά τη Γαλλία που εδώ και καιρό, εφαρμόζει την πολιτική του ελέγχου και ενδεχόμενης παρεμπόδισης ξένων εξαγορών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τώρα και η Γερμανία αρχίζει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση ύστερα από πρόσφατες επενδύσεις από την Κίνα, δήλωσε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Αμερικανού προέδρου επίσης οδήγησε στην επανεξέταση αυτή, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο στόχος των τριών υπουργών δεν είναι να δημιουργήσουν νέα εμπόδια προστατευτισμού.