Αναστασιάδης σε Ακιντζί: Εσείς γιορτάζετε την εισβολή σας και το ψευδοκράτος

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με την τροπολογία που ψήφισε η Κυπριακή Βουλή για τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Ο κ. Αναστασιάδης με γραπτή δήλωση που δόθηκε μόλις πριν λίγο στη δημοσιότητα, απαντά με αυστηρό τόνο στις επίμαχες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη:

«Σε απάντηση των δηλώσεων του κ. Ακιντζί, επιθυμώ να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
Πρώτον: Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεύτερον: Ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον: Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων; Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;

Τέταρτον: Έχω έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη γνήσια και ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια των όσων σε επίπεδο Κορυφής έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά και μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους, με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Έχω την έντονη πεποίθηση πως εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων».

Η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί:

“Η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής να εορτάζεται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Κατηγορηματικά εκφράζω την αντίθεσή μου και καταδικάζω την απόφαση αυτή. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεση του στην απόφαση αυτή και το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ως τα κόμματα που εκφράζουν τη στήριξη τους για ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, μαζί να προβούν στις προσπάθειες που χρειάζεται για να ακυρωθεί η απόφαση”.

Προτεινόμενα για εσάς