Ο Τραμπ διατηρεί τη σκληρή στάση του απέναντι στους παράτυπους μετανάστες

Δεν πτοεί καθόλου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να μπλοκάρει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, καθώς εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή της πολιτικής των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών και της άρνησης της εισόδου στη χώρα προσφύγων που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται εστίες τρομοκρατών στο όνομα της ασφάλειας των Αμερικανών.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Η καταστολή των εγκληματιών λαθρομεταναστών δεν είναι παρά η εφαρμογή της προεκλογικής υπόσχεσής μου» και πρόσθεσε ότι «μέλη συμμοριών, έμποροι ναρκωτικών και άλλοι απελαύνονται!».

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα συνελήφθησαν και απελάθηκαν σε επιχειρήσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), ιδίως στο Λος Άντζελες (160 συλλήψεις), τη Νέα Υόρκη (40 συλλήψεις), το Σικάγο και το Όστιν του Τέξας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε στα τέλη Ιανουαρίου ένα διάταγμα ζητώντας από την ICE να ελέγχει κατά προτεραιότητα τους παράτυπους μετανάστες που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και όσους υποπτεύεται ότι ενδέχεται να διαπράξουν κάποιο αδίκημα, μια πολύ πιο ευρεία κατηγορία από αυτή που ίσχυε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αρχές τόνισαν το Σάββατο ότι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν ρουτίνας, ωστόσο χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αποτελούν μέρος της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων καταπολέμησης των παράτυπων μεταναστών. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Στίβεν Μίλερ δήλωσε ότι «έπειτα από αίτημα του προέδρου ξεκίνησαν πιο ευρείες και αυστηρές επιχειρήσεις ελέγχου της μετανάστευσης». Την ίδια ώρα πολλοί Δημοκρατικοί ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες πληροφορίες επειδή φοβούνται ότι η καταστολή αφορά και ανθρώπους που δεν έχουν ποινικό μητρώο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση μιας μητέρας στο Φίνιξ της Αριζόνας, που απελάθηκε την Πέμπτη στο Μεξικό, ενσαρκώνει τις ανησυχίες πολλών βουλευτών.