Σόιμπλε: Ο Σουλτς θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα

Λάβρος κατά του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στο τεύχος του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Η επίθεση ενισχύει την αίσθηση ότι η δυναμική ανόδου των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Σουλτς, έχει σημάνει συναγερμό στην ηγετική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.

«Οταν ζητάει από τους οπαδούς του να φωνάξουν “ας ξανακάνουμε την Ευρώπη σπουδαία”, ο Σουλτς αντιγράφει σχεδόν αυτολεξεί τον Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ρατσιστικό ύφος που διαποτίζει τον λόγο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ δεν ανιχνεύεται στην κοσμοπολίτικη κοσμοθεωρία του φανατικού ευρωπαϊστή Σουλτς. Εκεί, όμως, που ο Σουλτς όντως ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον Τραμπ είναι στην προσπάθεια να συνδεθεί με τους χαμένους των οικονομικών επιλογών των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο Σουλτς «μιλάει άσχημα για τη Γερμανία», με τρόπο που δεν θα έπρεπε να κάνει κανένας υποψήφιος για την καγκελαρία, ιδίως εφόσον, όπως υποστηρίζει ο Σόιμπλε, η Γερμανία και οι Γερμανοί τα πάνε καλύτερα από ποτέ.

Ο Σόιμπλε όμως τον κατηγορεί και για τη στάση του στην κρίση του ευρώ. Συγκεκριμένα παρατηρεί ότι «για να φτάσουμε σε μια ένωση ανάληψης ευθύνης θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Όμως εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα». Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Όχι, ο κύριος Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα,, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».