Ισπανία: Ποινές κάθειρξης σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά

Ποινές φυλάκισης από τρία έτη έως και 13 έτη, επέβαλε η δικαιοσύνη σήμερα σε μέλη του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι καθώς και σε επιχειρηματίες αναμεμειγμένους σε υπόθεση διαφοράς.

Πρόκειται για μια υπόθεση άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλπάζουσα διαφθορά που κυριαρχούσε στην Ισπανία τη δεκαετία 2000.

Η πρώτη από τις ετυμηγορίες που αναμένεται να ανακοινωθούν το 2017, αφορά αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος (PP) της περιφέρειας της Βαλένθια, η δίκη των οποίων είχε διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016. Μια δεύτερη, μεγαλύτερη δίκη για μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αυτής, που είναι γνωστή ως υπόθεση «Γκιουρτέλ», διεξάγεται από τον Οκτώβριο κοντά στη Μαδρίτη.

Εκεί δικάζονται 37 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος. Όλοι τους καλούνται να λογοδοτήσουν για ένα εκτεταμένο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005, το οποίο και ανήλθε σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη δίκη της Βαλένθια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, οι έντεκα από τους 13 συνολικά κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι κυρίως για διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων που συνδέονταν με τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ισπανίας, την Fitur.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου και αρμόδια για τον τουρισμό της περιφέρειας της Βαλένθια Μιλαγκρόσα Μαρτίνεθ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών. Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος κατηγορείτο ότι διηύθυνε το δίκτυο διαφοράς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Την ίδια στιγμή που δημοσιοποιούνταν η σημερινή ετυμηγορία, «επτά ή οκτώ» από τους επιχειρηματίες της Βαλένθια βρίσκονταν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς στη Μαδρίτη για να διαπραγματευθούν την μείωση της ποινής τους με αντάλλαγμα ομολογίες τους σε μια από τις πτυχές της υπόθεσης που αφορά επίσης την Βαλένθια, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η πρώην υπουργός Υγείας, Άνα Μάτο, η οποία και παραιτήθηκε το 2014 ελέω του σκανδάλου, πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα στο πλαίσιο της κύριας δίκης, στη Μαδρίτη.