ΟΗΕ: Υποσιτίζονται τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης

Το ποσοστό του υποσιτισμού στην Υεμένη έχει φτάσει σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, με τον ΟΗΕ να απευθύνει σήμερα έκκληση για την παροχή έκτακτης βοήθειας προκειμένου να αποτραπεί «μια καταστροφή».

Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (PAM) καθώς και της Unicef, σε σύνολο 27,4 εκατομμυρίων, 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης δυσκολεύονται να τραφούν, ελέω και των συνεχόμενων συγκρούσεων. Μεταξύ αυτών, 7,3 εκατομμύρια έχουν άμεση ανάγκη διατροφικής βοήθειας, δηλαδή τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2016, αναφέρουν οι τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επαρχίες της Αμπιάν, Χαντραμούτ, Τάεζ και Αλ Χοντέιντα, όπου οι μετρήσεις είναι εφιαλτικές, καθώς το 15% του πληθυσμού πλήττεται από την “λαίλαπα” του υποσιτισμού.

Ο εκπρόσωπος του FAΟ στην Υεμένη, Σάλαχ ελ Χατζ Χάσαν υπογράμμισε πως: «Η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που είναι αντιμέτωπα με τη διατροφική ανασφάλεια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του PΑΜ στην Υεμένη, Στίβεν Άντερσον “7 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να επιβιώσουν από αυτή την κατάσταση, αν συνεχιστεί».

Ο Μέριτξελ Ρελάνο, εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη, έκανε λόγο «για τα πιο υψηλά ποσοστά υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί στα παιδιά”, “… Ακόμη κι αν επιβιώσουν, αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μην αναπτυχθούν κανονικά, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για μια ολόκληρη γενιά».

Την Τετάρτη ο ΟΗΕ ζήτησε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να βοηθήσει φέτος 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη που πλήττονται από τη σύγκρουση, και κυρίως 2,1 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Στο μεταξύ ο σουνιτικός συνασπισμός που μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στη Σαουδική Αραβία έχει εντείνει τις αεροπορικές του επιδρομές στο λιμάνι της Χοντέιντα, με κίνδυνο να παγιδευτούν εκεί άμαχοι και να μην μπορέσει να συνεχιστεί η ανθρωπιστική επιχείρηση για την εισαγωγή ζωτικής σημασίας προϊόντων, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Άμαχοι εγκλωβίστηκαν στις συγκρούσεις στην Αλ Μόκα και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πως η ίδια κατάσταση θα επαναληφθεί στο λιμάνι της Χοντέιντα, όπου οι αεροπορικές επιδρομές προφανώς ήδη εντείνονται», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν σήμερα τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μόκα, στη νοτιοδυτική Υεμένη, έπειτα από μάχες με τους Χούτι που διήρκεσαν εβδομάδες.

Με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού του αραβικού συνασπισμού οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 7 Ιανουαρίου μια επιχείρηση για την ανακατάληψη από τους αντάρτες περιοχών κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, μεταξύ αυτών οι πόλεις Μόκα, Χοντέιντα και Μίντι. Έκτοτε περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάλαβαν και την πόλη Ντούμπαμπ, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Μόκα ελέω των μαχών και ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη τους. «Οι αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών μέσα και γύρω από τη Μόκα έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες αμάχους», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ.

Από την πλευρά του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του κοντά στην Υεμένη, στέλνοντας μια περίπολο στα στρατηγικής σημασίας στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούτι εναντίον μιας σαουδαραβικής φρεγάτας.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι η κρίση στην Υεμένη θα επεκταθεί στα στενά, ένα από τα πιο σημαντικά θαλάσσια περάσματα του κόσμου.