Παραιτήθηκε ο Ρουμάνος Υπουργός Δικαιοσύνης - Τον "έκαψε" διάταγμα για αξιωματούχους

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας, Φλορίν Γιορντάκε.

Αφορμή στάθηκε ο σάλος που ξέσπασε έπειτα από το κυβερνητικό διάταγμα για τον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται οι ποινές αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η εφαρμογή του διατάγματος θα γλίτωνε δεκάδες αξιωματούχους από ποινικές διώξεις, τελικά όμως η Κυβέρνηση το ανακάλεσε την Κυριακή έπειτα από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα από το 1989.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου. Αυτό που λέω είναι πως ό,τι έκανα ήταν νόμιμο» είπε ο Γιορντάκε στους δημοσιογράφους. «Αφότου ανέλαβα το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσω μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα (…) Όλες οι πρωτοβουλίες μου ήταν νόμιμες και συνταγματικές. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την κοινή γνώμη, για αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον διάδοχο του Γιορντάκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έχει το δικαίωμα να απορρίψει τον υποψήφιο που θα προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ένας άλλος Υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, ο Φλορίν Ζιάνου, παραιτήθηκε μετά την υιοθέτηση του διατάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή μέτρων που αποδυναμώνουν τους νόμους για την πάταξη της διαφθοράς.

Προτεινόμενα για εσάς