Συνάντηση Μέρκελ- Ντράγκι με επίκεντρο QE, Ελλάδα και Τραμπ

Μια  συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιήσουν η Άγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Μάριο Ντράγκι ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα το Βερολίνο.

Στο μενού των συζητήσεων φυσικά πρωταρχικό ρόλο παίζει η κατάσταση της οικονομίας , η συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, η νομισματική πολιτική, αλλά και τα νέα δεδομένα που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά με  την Ελλάδα, το θέμα της συζήτησης θα επικεντρωθεί στις διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με το Bloomberg δεν υπάρχει καλύτερο timing της συνάντησης από τώρα καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό τριετίας και αυξάνονται οι πιέσεις για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόλις χθες  είπε στο δίκτυο ARD ότι πρέπει να γίνει προσεκτική προετοιμασία για την έξοδο από την έκτακτη νομισματική πολιτική ώστε να προληφθούν μεγαλύτερες στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, «υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι καθιστώντας δύσκολο τον τερματισμό της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας και ο Ντράγκι αναμένεται να πει στη Μέρκελ ότι η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το θέμα. Μάλλον θα τη διαβεβαιώσει πάντως ότι θα το κάνει μέχρι ενός βαθμού».

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθεί ο παράγοντας Μαρίν Λε Πεν, αλλά και η άνοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ενδέχεται να μπει στη Βουλή.

Σίγουρα θέμα συζήτησης θα αποτελέσει και το νέο «δόγμα» Τραμπ στις ΗΠΑ με τις πολιτικές προστατευτισμού στο εμπόριο, αλλά και τους φόβους για το ξέσπασμα ενός νομισματικού πολέμου.