SZ: Το ΕΛΚ τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία τάσσεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει θέση στο μπλοκ των 28. Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, φέρει στην δημοσιότητα ένα έγγραφο πέντε σημείων που κατέθεσε το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες τονίζουν ότι η Ευρώπη «είναι ασφάλεια ζωής σε έναν δραματικά αλλαγμένο κόσμο».

Στο έγγραφο το ΕΛΚ τάσσεται υπέρ μιας σημαντικής ενίσχυσης των εξουσιών μιας πιο μικρής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε ενώ σε ό,τι αφορά μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες υπογραμμίζουν ότι «μόνο χώρες, που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.» και προσθέτουν ότι η Τουρκία «δεν θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε., διότι αυτό θα ήταν περίπλοκο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για εκείνη».

Επιπροσθέτως, το ΕΛΚ προτείνει η Τουρκία να είναι μεταξύ μιας ομάδας χωρών οι οποίες θα είναι «εταίροι» της Ε.Ε., χωρίς όμως να έχουν προοπτική ένταξης στο μπλοκ.