Αλλάζουν κοστούμι στο Λένιν - Κλειστό για δύο μήνες το Μαυσωλείο

Εθνική σημασία έχει για τους Ρώσους η διατήρηση της ταριχευμένης σορού του Βλαντιμίρ Λένιν.

Εν όψει της επερχόμενης επετείου των 100 χρόνων από την επανάσταση του 1917, οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να ανακαινίσουν την ταριχευμένη σoρό του ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός τύπος.

Το μαυσωλείο όπου φυλάσσεται η σωρός του, θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες επί δύο μήνες: Από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 16 Απριλίου, ενώ σύμφωνα με την υπεύθυνη του μαυσωλείου, που μίλησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε., το διάστημα αυτό ειδικοί θα πλένουν με χημικά διαλύματα το σώμα του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν και θα του αλλάξουν το κουστούμι.

Την συντήρηση του σώματος του νεκρού Λένιν, αποφάσισαν ο Στάλιν και οι μετέπειτα ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, ως ανάμνηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Αρχικά είχε στηθεί ένα ξύλινο, πρόχειρο μαυσωλείο και αργότερα το σημερινό μαυσωλείο, στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη πλατεία, σε σχήμα πυραμίδας με καφέ και μαύρο μάρμαρο.

Αυτή η απόφαση έχει βέβαια πυροδοτήσει διαχρονικά έντονες αντιπαραθέσεις και γίνονται συχνά δημόσιες συζητήσεις για το αν ο Λένιν πρέπει να θαφτεί οριστικά σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση – και σύμφωνα με τις επιθυμίες της χήρας του, η οποία αντιτάχθηκε στην «μουμιοποίηση». Το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα ωστόσο εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της συντήρησης θα κοστίσει στο Ρωσικό κράτος 200.000 δολάρια, που όμως δεν θα το πληρώσουν οι Ρώσοι πολίτες, αλλά κάποιος χρηματοδότης του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί από την κυβέρνηση της χώρας.