Ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος (και) στη βρετανική Βουλή

Αντίθετος σε όποια σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει ομιλία ενώπιον της βρετανικής Βουλής εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Καθώς προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στο 2017, ο Μπέρκοου τόνισε τη Δευτέρα: «Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας δεν είναι ένα αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που κατακτιέται».

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει ένα αίτημα που καλεί για ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάζοντας το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει το αίτημα στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υπεραμυνθεί της απόφασης της να καλέσει τον Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στην χώρα, αλλά περισσότεροι από 150 βουλευτές έχουν υπογράψει ένα συμβολικό αίτημα που καλεί να μην δοθεί στον Τραμπ η τιμή να απευθύνει λόγο στο Κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης, από το Εργατικό Κόμμα, σχετικά με την πιθανότητα ομιλίας του Τραμπ στο κοινοβούλιο, ο Μπέρκοου δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές.

«Σε ό,τι αφορά αυτό τον χώρο (κοινοβούλιο), νοιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και στον σεξισμό και η υποστήριξη μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρίζουν μιας εξόχως σημαντικής εξέτασης», τόνισε ο Μπέρκοου, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

«Πριν από την επιβολή της απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ, ήμουν έντονα αντίθετος σε μια ομιλία του Τραμπ στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ. Μετά την επιβολή του μέτρου από τον πρόεδρο Τραμπ, αντιτίθεμαι εντονότερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ υπηκόων από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και πορείες χιλιάδων πολιτών στο Λονδίνο.

Ο Μπέρκοου -ως ένα από τα βασικά θεσμικά πρόσωπα, η έγκριση του οποίου απαιτείται για μια ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου- σημείωσε πως θα ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανότητα πρόσκλησης του Τραμπ να απευθύνει ομιλία σε οποιαδήποτε από τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων) που φιλοξενούν τους ηγέτες ξένων κρατών κατά την διάρκεια επίσημων επισκέψεων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα που συνεδριάζουν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Προτεινόμενα για εσάς