Πυρ και μανία ο Τραμπ για το πάγωμα του διατάγματος: Αν κάτι συμβεί στις ΗΠΑ θα φταίει ο δικαστής

Εξαγριωμένος είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά το δικαστικό “πάγωμα” του διατάγματος το οποίο απαγόρευε την είσοδο στην χώρα σε υπηκόους επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Τζέιμς Ρόμπαρτ είναι ο δικαστής που θα περάσει στην ιστορία ως το άτομο που μπλόκαρε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ και προκάλεσε το ξέσπασμα του.

Όπως είναι φυσικό ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και  πέρασε στην αντεπίθεση στέλνοντας το δικό του απειλητικό μήνυμα μέσω Twitter.

Πιο συγκεκριμένα λίγο πριν να παρακολουθήσει το Σούπερ Μπόουλ, τον τελικό, δηλαδή, του αμερικανικού φούτμπολ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την εξής ανάρτηση:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας δικαστής θα έβαζε τη χώρα μας σε τέτοια περιπέτεια. Αν κάτι συμβεί, θα φταίει αυτός και το δικαστικό σύστημα. Άνθρωποι έρχονται χωρίς έλεγχο. Κακό!» έγραψε ο Τραμπ αναφερόμενος στον δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ, τον δικαστή που την παρασκευή μπλόκαρε την ισχύ του διατάγματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παράλληλα ανακοίνωσε – πάλι μέσω Twitter – ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ να ελέγχουν «ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ» όσους μπαίνουν στις ΗΠΑ. «Τα δικαστήρια κάνουν τη ζωή μας πολύ δύσκολη» συμπλήρωσε.

Παρά, πάντως, την αναταραχή που έχει προκληθεί ο Τραμπ υποδέχθηκε κανονικά τους καλεσμένους του στο γκολφ κλαμπ που διατηρεί στο Παλμ Μπιτς στη δεξίωση ενόψει του Σούπερ Μπόοουλ αφού πρώτα μίλησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.

O Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια

Ο Τραμπ με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους

Δικαστικό χτύπημα κατά του διατάγματος  Τραμπ

Το όνομα του Τζέιμς Ρόμπαρτ έκανε τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, καθώς έγινε γνωστός ως ο δικαστής που μπλόκαρε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ και προκάλεσε το ξέσπασμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ τον κατηγόρησε για μία «γελοία απόφαση». Όμως, ο 69χρονος, που κατέχει την έδρα του ομοσπονδιακού δικαστή για πάνω από μία δεκαετία- διορισμένος από τον Τζορτζ Μπους- είναι γνωστός για το ήθος του.

«Δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πολιτική», τόνισε ο Ντάγκλας Αντκινς, επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων και πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που γνωρίζει τον Ρόμπαρτ από την παιδική ηλικία. «Δεν είναι συντηρητικός, ούτε φιλελεύθερος. Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον νόμο και την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εκδίδοντας προσωρινή δικαστική εντολή, που ισχύει για όλη την αμερικανική επικράτεια, ο Ρόμπαρτ μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ, το οποίο απαγόρευε την είσοδο στην χώρα σε υπηκόους επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.