ΗΠΑ: Κλίμα πολιτικής έντασης στη Γερουσία για τον διορισμό προσώπων επιλογής Τραμπ

Κλίμα πολιτικής έντασης επικράτησε χθες στη Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των προσώπων που έχει επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για το σχηματισμό της κυβέρνησής του. Οι καθυστερήσεις προκαλούν την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, που κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, προκειμένου να μειώσουν πολιτικά τον Ντ. Τραμπ, αλλά και να παρουσιάσουν ως αναποτελεσματικούς, τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η πολιτική ένταση κλιμακώθηκε χθες το πρωί, όταν οι Δημοκρατικοί που συμμετέχουν σε αρμόδια επιτροπή ακροάσεων της Γερουσίας εμπόδισαν την ακρόαση δύο υποψηφίων για την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, καθυστερώντας και τη διαδικασία της ψηφοφορίας στην πλήρη σύνθεση της Γερουσίας. Σε άλλη επιτροπή, οι Δημοκρατικοί καθυστέρησαν την ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ παραδέχθηκαν ότι πρόκειται για κίνηση αντιποίνων για το ειδικό προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ, αναφορικά με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς έναντι των προσφύγων και των ταξιδιωτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Οι ψηφοφορίες στο νομοθετικό σώμα της Γερουσίας έλαβαν ακόμη και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης, όταν ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σάμερ ψήφισε κατά της επικύρωσης του διορισμού της συζύγου του ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Μακόνελ ο οποίος σύμφωνα με το CNN δήλωσε ότι “η συμπεριφορά αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι διορισμοί της κυβέρνησης θα εγκριθούν. Η συμπεριφορά αυτή, δεν τους τιμά”.