Συντηρητικό δικαστή επέλεξε ο Ντ. Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Τον 49χρονο δικαστή των ομοσπονδιακών Εφετείων Νιλ Γκόρσιτς επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αναπληρώσει την κενή θέση στον Άρειο Πάγο (Supreme Court), προκειμένου να επαναφέρει την συντηρητική πλειοψηφία στο ανώτατο δικαστήριο και να διαμορφώσει αποφάσεις σε διχαστικά θέματα όπως τις αμβλώσεις, τον έλεγχο της οπλοφορίας, τη θανατική ποινή και τα θρησκευτικά δικαιώματα.

%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%802

Ο υποψήφιος από το Κολοράντο αναμένεται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κομματική μάχη στη γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αφότου οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν πέρυσι τον υποψήφιο του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να αναπληρώσει το κενό που άφησε στο σώμα ο θάνατος πέρυσι τον Φεβρουάριο του συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκαλία.

%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80

Ο Νιλ Γκόρσιτς είναι ο νεότερος υποψήφιος για το ανώτατο δικαστήριο εδώ και τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια, και θα μπορούσε να επηρεάσει την κατεύθυνση του δικαστηρίου επί δεκαετίες. Το 2006 ο Νιλ Γκόρσιτς εγκρίθηκε για τη θέση του δικαστή στο ομοσπονδιακό εφετείο στο Κολοράντο με απόλυτη ομοφωνία, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και τον Ντ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του στο κτίριο του Αρείου Πάγου. Κατά την ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ευχήθηκε να εγκριθεί με τον ίδιο τρόπο και στον Άρειο Πάγο, λόγω των “αδιαμφισβήτητων προσόντων του”. Οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 52 θέσεις στη Γερουσία, και οι Δημοκρατικοί 48. Για να εγκριθεί ο διορισμός του Γκόρσιτς χρειάζονται 60 ψήφοι.