Politico: Έρχεται σύγκρουση Ομπάμα - Τραμπ - Πώς και πότε

Από τις πρώτες δουλειές που έκανε ο Τραμπ με το που πάτησε το πόδι του στον Λευκό Οίκο, είναι να ακυρώνει όποιες αποφάσεις είχε λάβει ο Ομπάμα ή να υπογράφει άλλες που είναι εντελώς αντίθετες με εκείνες άφησε πίσω του ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ για τους μετανάστες που κατάφερε να αναστατώσει τουλάχιστον ολόκληρη τη χώρα, δεν άφησε ασυγκίνητο τον Μπαράκ Ομπάμα: Μέσω του εκπροσώπου του επέκρινε το διάταγμα Τραμπ επικροτώντας παράλληλα τις διαμαρτυρίες που έγιναν στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το Politico, μια σύγκρουση μεταξύ Ομπάμα-Τραμπ ήταν αναμενόμενη ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν κάτι που περίμεναν να γίνει τόσο σύντομα από την πλευρά των συνεργατών του Μπαράκ.

Τώρα, προσπαθούν να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα ζητήματα που απαιτούν απάντηση και τον τρόπο που ο Ομπάμα θα πετύχει την επιλεκτική αντίδραση, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Ομπάμα και η ομάδα του παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να αμφισβητήσει πιο δυναμικά ο πρώην Πρόεδρος τον Τραμπ μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι σε επαφή με τον Ομπάμα και τους επικαλείται το Politico.

Αυτό εξαρτάται από τον Τραμπ, αλλά και από το αν κριθεί ότι μιλώντας ο Ομπάμα δεν θα έχει ουσιαστικά αντίκτυπο με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στην ενδυνάμωση του Αμερικανού Προέδρου, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους ανθρώπους του Ομπάμα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρώην Πρόεδρος ενημερώνεται για τις ειδήσεις από την Ουάσινγκτον και τις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, ενώ φίλοι και πρώην συνεργάτες του στέλνουν email και μιλούν μαζί του. Το προσωπικό στο νέο γραφείο του, που είναι ακόμα αναστατωμένο με τις διάσπαρτες κούτες, τον ενημέρωσε για τους δημοσιογράφους που επιμένουν να ρωτούν για το αν έχουν ήδη συμβεί αρκετά προκειμένου να φτάσει στο όριο που έχει θέσει προκειμένου να μιλήσει.

Τελικά αποφάσισε ότι έπρεπε να πει κάτι για το διάταγμα για τους μετανάστες που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Αλλά προτίμησε να μην το κάνει ο ίδιος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Έτσι, τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία χαιρέτιζε ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες και επισήμανε ότι αυτό πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι αντίθετος με τις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων για τη θρησκεία ή την πίστη τους.

Πάντως, ο Ομπάμα δεν θα αντιδράσει στην καρατόμηση της αναπληρώτριας Υπουργού Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, που σημειώθηκε την Τρίτη 31/1, για την άρνησή της να εφαρμόσει το διάταγμα για τους μετανάστες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Politico, ανησυχεί ότι θα «συρθεί» σε κάθε μία από τις μάχες που θα προκύψουν. Γιατί η ομάδα του δεν θέλει να γίνει το πρόσωπο του κινήματος κατά του Τραμπ.

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται απελπισμένα ηγεσία, γράφει το Politico, αλλά ανησυχούν ότι η μάχη μπορεί να επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Ομπάμα, με κάποιους να είναι δυσαρεστημένοι από το πώς χειρίστηκε το κόμμα ο πρώην πρόεδρος.

Ο Ομπάμα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά πιο δραστικά μέτρα για τα οποία ίσως θελήσει να αντιδράσει και θέλει να κρατήσει την πιο ευθεία παρέμβαση για τον μέγιστο αντίκτυπο, είπαν στο Politico άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του. Ξέρει ότι θα έχει μόνο μία ευκαιρία για την πρώτη φορά που θα τα βάλει ο ίδιος με τον Τραμπ, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Θα ξέρει ποια είναι η σωστή στιγμή», είπε πηγή του Politico που εμπλέκεται στο ζήτημα. «Θα έχει καλύτερη αίσθηση για το πότε πρέπει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση».

Πάντως, ήδη οι στενότεροι συνεργάτες του Ομπάμα αντιδρούν έντονα. «Ο Τραμπ επιτυγχάνει στο να ενώσει τη χώρα- εναντίον του. Πάνω από όλα νοιάζεται για τη δημοτικότητά του. Θα τον αμφισβητήσουν ποτέ οι ”yes men” του;», έγραψε ο φίλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Παιδείας, Αρν Ντάνκαν. Αρκετοί πρώην συνεργάτες του Ομπάμα, χρησιμοποιώντας το Twitter, έχουν εξαπολύσει τα πυρά τους εναντίον του Τραμπ για το διάταγμα για τους μετανάστες, την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αλλά και την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να αναβαθμιστεί ο Στιβ Μπάνον.