Καναδάς: Ο δεύτερος ύποπτος για την επίθεση στο τέμενος ζήτησε να παραδοθεί

Δύο είναι οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για την επίθεση στο τέμενος του Κεμπέκ, όπου κόστισε την ζωή σε έξι αθώους πολίτες, ενώ άλλοι οκτώ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης που φέρουν ως συλληφθέντες τον Γαλλοκαναδό Αλεξάντρ Μπισονέτ, ο οποίος σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στο γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Λαβάλ καθώς και τον μαροκινής καταγωγής, Μοχάμεντ Καντίρ.

Ωστόσο, δια στόματος του αστυνομικού επιθεωρητή Ντενίς Τιρκότ, επισημαίνεται πως οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν για την επίθεση γύρω στις 19.55 της Κυριακής, τοπική ώρα (02.55 ώρα Ελλάδας σήμερα). Λίγα λεπτά αργότερα αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και συνέλαβαν έναν ύποπτο κοντά στο τέμενος. Ο δεύτερος τηλεφώνησε ο ίδιος στην αστυνομία “για να μιλήσει για την ενέργειά του”, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά, Μαρτέν Πλαντ, ο δράστης “είπε ότι εμπλεκόταν στο επεισόδιο”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δήλωση του Ντένις Τίρκοτ, ο ύποπτος είπε στους αστυνομικούς ότι είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το τέμενος και ότι μπορούσαν να τον συλλάβουν. Νωρίς το πρωί, ερευνήθηκε μια κατοικία κοντά στο τέμενος, σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ χωρίς ωστόσο έχει διευκρινιστεί σε ποιον ανήκε το σπίτι και αν βρέθηκε κάτι σε αυτό.

Θρήνος στον Καναδά-Τριντό: “Τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων”

Στο μεταξύ, στο πένθος έχει βυθιστεί η ισλαμική κοινότητα του Καναδά, εξαιτίας του μακελειού το οποίο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε “τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων”.

Από τους οκτώ ανθρώπους που τραυματίστηκαν, πέντε νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η ζωή των τριών από αυτούς διατρέχει κίνδυνο, είπε μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κεμπέκ. Άλλοι 12 άνθρωποι, που έφεραν μόνο ελαφρά τραύματα, δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί αγρυπνίες στη μνήμη των θυμάτων τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στο Κεμπέκ, ενώ και ο πάπας Φραγκίσκος συλλυπήθηκε τον αρχιεπίσκοπο του Κεμπέκ, καρδινάλιο Ζεράρ Σιπριέν Λακρουά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, και είπε ότι προσεύχεται για τα θύματα της επίθεσης.