NY Daily News: Ο Τραμπ εξαιρεί τις μουσουλμανικές χώρες που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα

Απόγνωση και θυμό προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Όπως σημειώνει η New York Daily News από τη “μαύρη λίστα” του διατάγματος Τραμπ εξαιρούνται άλλες χώρες που έχουν βαθείς δεσμούς με την τρομοκρατία ενώ καταγγέλλει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στις χώρες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του, ωστόσο διατηρεί οικονομικές δραστηριότητες με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Τουρκία, οι οποίες εξαιρέθηκαν, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Cato Institute, ούτε ένας Αμερικανός δεν σκοτώθηκε σε έδαφος των ΗΠΑ από πολίτες των επτά αυτών χωρών μεταξύ του 1975 και του 2015. Αντίθετα, σχεδόν 3.000 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου την ίδια χρονική περίοδο (σ.σ. οι περισσότεροι κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, πολίτες αυτών των χωρών συνεχίζουν να είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ.

Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Daily News, έχει συμφέροντα σε αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα να κάνει πολλούς να αναρωτιούνται τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από την απόφαση του νέο Αμερικανού προέδρου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε χώρες που αποκλείστηκαν από το «muslim ban» του Ντόναλντ Τραμπ και σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σαουδική Αραβία

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στην Αλαμπάμα, ο Ντ. Τραμπ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τους Σαουδάραβες.
«Αγοράζουν διαμερίσματα από εμένα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ξοδεύουν 40-50 εκατ. δολάρια. Υποτίθεται πως πρέπει να τους αντιπαθήσω; Μου αρέσουν πολύ».

Τα σχόλια αυτά έρχονται δεδομένου ότι πίσω από τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες. Παράλληλα, έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και οι πλούσιοι πολίτες της χρηματοδοτούν ενεργά τον μουσουλμανικό ριζοσπαστισμό μέσω τζαμιών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ την περίοδο της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το CATO, 2.369 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από Σαουδάραβες.

Αίγυπτος

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντ. Τραμπ στην Αίγυπτο είναι αρκετά ασαφείς. Τα στοιχεία από την ομοσπονδιακή κατάθεση στην εκλογική επιτροπή παραθέτουν δύο εταιρείες, την Trump Marks Egypt και την Trump Marks Egypt LLC. Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχουν ομάδες συνδεδεμένες με το ISIS. Συνολικά 162 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από Αιγύπτιους.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Trump Organization έχει μια συμφωνία αδειοδότησης και διαχείρισης στο Ντουμπάι για δύο γήπεδα γκολφ και μια ολόκληρη γειτονιά με πολυτελείς βίλες υπό κατασκευή. Το δεύτερο γήπεδο γκολφ σχεδιάζεται από τον Τάιγκερ Γουντς. Ο Ντ, Τραμπ ταξιδεύει συχνά στη χώρα της Μέσης Ανατολής, με την κόρη του Ιβάνκα, και πολλές φορές εθεάθη να παίζει γκολφ και να συνομιλεί με εύπορους σεΐχηδες.

Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η έκτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου, η παρουσία του ISIS και της Αλ Κάιντα είναι διαδεδομένη στην περιοχή και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρντμεντ Αμερικανοί πολίτες απειλούνται. Συνολικά 314 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τουρκία

Ο Ντ. Τραμπ έχει δύο άδειες πολυτελών πύργων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έλαβε περίπου 5 εκατ. δολάρια από συμφωνίες το περασμένο έτος. Παράλληλα, ο επιχειρηματικός εταίρος του Ντ. Τραμπ Dogan Sirketler Grubu Holding έχει δει τις μετοχές του να αυξάνονται κατά σχεδόν 11%. Την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Αμερικανούς, υπογραμμίζοντας πως στη χώρα υπάρχει αυξανόμενη απειλή από τρομοκρατικές ομάδες. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ επεκτείνονται και σε χώρες όπως η Ινδονησία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες είναι κυρίως μουσουλμανικές.