Γαλλία: Ο σοσιαλιστής Αμόν στρέφεται προς τους Κομμουνιστές και τους Οικολόγους

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο σοσιαλιστής  Μπενουά Αμόν και μέχρι πρότινος το αουτσάιντερ για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων σοσιαλιστών και να βγει νικητής στην εκλογική αναμέτρηση.

Αφού εξασφάλισε την πρωτιά ο Μπενουά Αμόν δεν έχασε χρόνο και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει διάλογο με ριζοσπάστες αριστερούς και Οικολόγους προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Απρίλιο.

«Θα προτείνω στον Γιανίκ Ζαντό (Οικολόγοι) και στον Ζαν Λυκ Μελανσόν (Ριζοσπάστες, κομμουνιστές) να δημιουργήσουμε μια κοινωνική κυβερνητική πλειοψηφία, δημοκρατική και οικονομική», δήλωσε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Αυτή η προσέγγιση προδιαγραφόταν πριν πάρει το χρίσμα. Μεταξύ των δύο γύρων των προκριματικών εκλογών, και ενώ ο Μπενουά Αμόν ήταν το φαβορί, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να καλέσει τον Αμόν να «πιούν έναν καλό καφέ μαζί». «Αλλά δεν θα κάνω εκπτώσεις στο πρόγραμμά μου. Εδώ δεν είμαστε σε συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Κυριακής, τα στελέχη του Μελανσόν έδειχναν λιγότερο πρόθυμα για μια τέτοια προσέγγιση. «Πριν καλέσει εμάς σε διάλογο ο Μπενουά Αμόν θα πρέπει να ενώσει τα κομμάτια του κόμματός του», είπε στέλεχος της αριστεράς. «Ο Αμόν μπορεί να μας τηλεφωνήσει. Μπορούμε ακόμη και να πάμε για καφέ. Αλλά να κάνουμε τι; Δεν συνέβη κάτι σημαντικό ώστε να αλλάξουμε κατεύθυνση» δήλωσε και η Leila Chaibi, στέλεχος του Μελανσόν.
Το ίδιο βράδυ, ο κ. Μελανσόν μαλάκωσε λίγο τα λόγια του. Αφού δήλωσε ικανοποιημένος γιατί έχασε ο υποψήφιος της «δεξιάς» πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος Μανουέλ Βαλς, συνεχάρη τον Μπενουά Αμόν γιατί «τραγούδησε λόγια πολύ κοντινά στα δικά μας», όπως είπε. «Στην πολιτική μάχη είναι σημαντικό να ξεκινάς από το άνοιγμα της βάσης των λέξεων που χρησιμοποιείς», πρόσθεσε.

«Για μένα, η 6η Δημοκρατία, η οικολογική προσέγγιση, η ανεξαρτησία της Γαλλίας, καλύπτουν στο εξής ένα μεγαλύτερο κομμάτι από εκείνο που κάλυπταν όταν είμασταν μόνοι μας» πρόσθεσε ο κ. Μελανσόν, δείχνοντας ότι είναι πρόθυμος να ξεκινήσει συζήτηση με τον Μπενουά Αμόν.
Ο Μελανσόν διαβλέπει πλέον ότι το πρόγραμμά του ηγεμονεύει στη Γαλλία. «Εμείς που κάναμε αυτές τις επιλογές τόσα χρόνια τώρα και κρατήσαμε ψηλά το πρόγραμμά μας, η εκστρατεία των «Ανυπότακτων» και η υποψηφιότητά μου είναι εδώ», κατέληξε ο κ. Μελανσόν.

Από την πλευρά του ο Γιανίκ Ζαντό, ο υποψήφιος που πήρε το χρίσμα των Οικολόγων για τις προεδρικές εκλογές, δεν απάντησε στην πρόκληση του Μπενουά Αμόν. Η υποψηφιότητά του συγκεντρώνει 2% αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για ένα πρώην στενό συνεργάτη του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ που βρίσκεται «στριμωγμένος» ανάμεσα στον Μελανσόν και στον Αμόν που κινούνται αριστερά στα προγράμματά τους. Αλλά από τη στιγμή που ο Αμόν έβαλε πολλά στοιχεία των Οικολόγων στο πρόγραμμά του, τα στελέχη του κόμματος δεν σταματούν να τον επαινούν. Σε σημείο που ο Ζαντό αναγκάστηκε να τους επαναφέρει στην τάξη λέγοντας ότι το πρόγραμμα του Μπενουά Αμόν δεν θα πρέπει «να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα των Οικολόγων για τις προεδρικές εκλογές., δηλαδή τη δική του.

Ωστόσο, τα στελέχη των Οικολόγων συνεχίζουν να δηλώνουν δημόσια την ικανοποίησή τους για την εκλογή Αμόν. Η βουλευτής των Οικολόγων Σεσίλ Ντιφλό, μετά την επικράτηση Αμόν, ανέβασε στο Twitter ένα ποτήρι με σαμπάνια. Η ευρωβουλευτής των Οικολόγων Michèle Rivasi, η οποία έχει ζητήσει από τις αρχές Ιανουαρίου να υποστηρίξουν τον Αμόν, κάλεσε, μετά την επικράτησή του στο Σοσιαλιστικό κόμμα, σε «συνένωση» με τον Μελανσόν και τον Ζαντό.