Η Μέι συνέστησε στον Ερντογάν να υποστηρίξει τη δημοκρατία

Την τεράστια σημασία που έχει η διατήρηση του φιλοδυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας επισήμανε στην συνάντηση της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι που είναι επιφορτισμένη να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της εξόδου της χώρας της από την Ε.Ε., υπογράμμισε κατά την σημερινή επίσκεψη της στο γειτονικό κράτος ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι.

Κατά την επίσκεψή της στο προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι << είναι υπερήφανη που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία, διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα>>.

Αν και στην Τουρκία είναι γεγονός ότι στην πράξη κινδυνεύει να εκθρονιστεί το κράτος δικαίου απ’ τον θρόνο της δημοκρατίας και το κράτος ν’ απομακρυνθεί εντελώς από τα δυτικά κρατικά πρότυπα, αφού τα μέτρα καταστολής των αντιφρονούντων της διοίκησης Ερντογάν αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

100.000 άνθρωποι περίπου έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 40.000 έχουν φυλακιστεί. Το εύρος της καταστολής δε έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Από την άλλη η Τουρκική δημοκρατία υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ξεριζώσει τους υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέδωσαν μετά την συνάντησή τους οι Τερέζα Μέι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε το ενδιαφέρον του στις διμερείς οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις, επιπλέον πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.

Η επίσκεψη τελικά κατέληξε με την συμφωνία των δύο χωρών για τη σύσταση ομάδας εργασίας, σχετικά με την προώθηση των εμπορικών σχέσεων, η οποία όμως θα ενεργοποιηθεί μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή οικογένεια.