Προσεχώς... νόμιμη η ενδοοικογενειακή βία στην Ρωσία

Θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός όσο κι εκτός της Ρωσίας προκάλεσε η έγκριση από την Κάτω Βουλή της χώρας, την Δούμα, νομοσχεδίου που καθιστά νόμιμες ορισμένες από τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Η Δούμα ψήφισε χθες με πλειοψηφία 380 υπέρ και μόλις 3 κατά, την άρση της ποινικοποίησης του ξυλοδαρμού μελών της οικογένειας, εφόσον τα θύματα δεν έχουν υποστεί σωματική βλάβη. Όσοι συλλαμβάνονται να βιαιοπραγούν στους οικείους τους θα καταδικάζονται σε χρηματικό πρόστιμο ή 15 ημέρες κράτησης. Ο νόμος μένει τώρα να εγκριθεί από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος ωστόσο έχει εκδηλώσει με τον πλέον φανερό τρόπο την υποστήριξή του.

Αν και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υπεραμύνονται της άποψης πως η ποινικοποίηση των παραβατών είναι, αν μη τι άλλο, δεδομένη, φουντώνουν οι ανησυχίες μεγάλης μερίδας πολιτών για την ενδεχόμενη προσφορά ασυλίας σε όσους κακοποιούν τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον κρατικό φορέα VTsIOM, το 19% των Ρώσων εκτιμά πως η ενδοοικογενειακή βία είναι αποδεκτή υπό ορισμένες συνθήκες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας το 40% των βίαιων εγκλημάτων στη Ρωσία διαπράττονται εντός της οικογένειας. Τρόμο προκαλεί και το γεγονός πως στο κοντινό 2013 περισσότερες από 9.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.